人越大 個人越悶

144 回覆
975 Like 14 Dislike
毒撚
人越大 個人越閪
我讀緊書已經係咁仲有兩年先畢業
完全埋唔到堆
做人生活得開心咪得,hea 得起有乜所謂
得罪講句你有能力可以放假hea屋企灘屍,即係你無經濟能力,唔使做freelance, 外賣仔, pt之類去搵外快。

今日響香港生存係好慘,有時一條友放假去茶記食個早餐,灰鳩地周圍行下,行到咁上下759買零食同啤酒,響屋企碌電話睇youtube睇波不知幾relax
我反而因為悶所以更加想有得玩就玩,唯一係未必就到時間同有錢
曾經都以為自己好外向 點知只係可以好外向
但喺屋企摺就會覺得好舒服
朋友唔洗咁多 唔夾就無謂識
特登去迎合仲辛苦
好掛住上年可以兩陪速聽返 一次過追哂啲堂嘅時候
特登畫成咁
人越大 越鍾意睇呢類漫畫
可能生存太迷茫 想搵答案
以前後生無錢,想玩但要慳住無得玩

而家有錢但又唔想玩
其實有時我都會明白到D老人家點解會日日係公園坐都好過係屋企對住4面牆...仔女大哂搬走哂,另一半又日對夜對冇哂感覺。

但最sad既係好似見到我未來既縮影咁...
係社會既逼你改變了價值觀,不進則退,大家都係被逼出黎
但當你身邊既fd仲係原地踏步on99咁..
點解呢個社會會變成咁...
不要再說了
有啲人二十幾歲就死左,但八十歲先入葬
同樓主好接近,但係悶到自己一個係屋企都唔知做咩好,對所有野都無咩興趣咁,呢種生活好嘔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞