玻璃心真勁抽,紅到全球14

555 回覆
4385 Like 32 Dislike
老老柒柒,你真係好嘔心
你不如直接做藍屍啦,真係影衰曬黃
你睇下,呢條撚屌撐黎明,就即刻搞到其他人對黎明反感
佢真人一定係好撚有主見,其他人同佢唔同意見就屌9人果d
30幾歲人仲生到佢on99咁
證明咗係華語圈嘅共識
淘寶既人幫你刷view都驚自身安全
華東水災嗰鑊大炒車
當年啲人分析返係清唱嗰段起錯key

高咗4 個key 咩人唱都死
冇絕對音感但又清唱係佢太搏
如果樂手一開起咗琴先就冇事

唔關唱功實力事
係音感問題
事實係唔多人有絕對音感

雖然不是他的粉絲,也不是為了替黎明平反甚麼,但凡聆聽音樂,與其動不動說別人"走音",不如給自己一個機會站高一些,看看到底甚麼原因,令他唱不出腦袋裏已經找到的音。

這首歌的原KEY是G小調。就片段看來,當黎明說要清唱的時候,樂隊就給他G小調和弦。可是這首歌的開始並不是G小調的1音(即G小調的"do"),而是G小調的5音(即do下面的"so,")。樂隊聽到黎明由G開始唱,整首歌起首高了四度,於是全曲就高了四個KEY。觀眾要明白,平日去卡拉OK房,如果覺得KEY太低或太高,有時升或降一個半個KEY,已經足夠令大家起死回生,現在偏離了四個KEY,是十分誇張的狀況。估計樂隊是發現黎明唱高了四度,無可奈何下,唯有立刻伴奏護航。

唱高了四個KEY的後果是,黎明唱到那著名的"走音位"(死字),該音是一個High G,如果沒有概念的話,想想李克勤原版紅日最後一個"HA",就明白有多高。對香港不少音域偏高的男歌手來說,high G不是很高難度的高音,但對於音域較低的歌手如黎明,或普羅大眾,high G是很少觸及,需要一些唱歌技巧才能確保萬保一失的位置。除了音域,走音位(死)前的一連串音和歌詞的讀音(我又怕心難),都會影響黎明最終"點死"。結果"立定決心以後分離"整個更高音的句子他就放棄了。

但"一"生裏頭的"一",其實比"死"更高音,黎明卻成功唱出,大概是因為吸足氣,準備充足。

所以這個經典的走音位,其實是歌手與樂隊溝通出錯,起錯KEY之累。黎明唱功我不敢評論,但唱原KEY應該不會出問題的。間奏後,樂隊就把黎明帶回原KEY,一天光哂。

最後,我十分欣賞黎明的大度,人有多自大就有多自卑,能怎麼自嘲就有多大的自信。不專為面子,願意與大眾同樂,很值得敬佩。
拉錯 推返
有咁多反朗可以cap d 柒朗迷言論嚟笑都多得呢種人唔少
係兩首
五毛先會講呀
狗嚟㗎你
完全冇特登刷view題首歌同個mv真係100分
引唔住係咁睇
陳芳語 係咪繼愛你之後

人生第二個最高點

Btw 隻腳好撚正

說的話 你從來都不想聽
卻又滔滔不絕出征反擊
不明白 到底辱了你哪裡
總覺得世界與你為敵

你說我 (屬於你)
別逃避 (快回家裡)
一點都不能少都讓你贏 (不講道理)
你要我 (去說明)
不可分割的關係
還要呵護著你易碎玻璃

對不起傷害了你
傷了你的感情
我聽見有個聲音
是玻璃心碎一地

對不起是我太任性
講真話總讓人傷心
或許不該太直白 超直白
I'm So Sorry
又讓你森七七

你擁有 粉紅色純潔的心
熱愛小狗小貓蝙蝠果子狸
要聽話 別再攀岩爬牆壁
爺爺知道了又要懷念你

你說你 (很努力)
不換肩 (走了十里)
扛著棉花 採著牠愛的蜂蜜 (共同富裕)
拚了命 (要脫貧)
每天到韭菜園裡
更多更詳盡歌詞
收割撒幣月領一千真開心

對不起傷害了你
傷了你的感情
我聽見有個聲音
是玻璃心碎一地

對不起是我太任性
講真話總讓人傷心
或許不該太直白 超直白
又讓你森七七

說個話 還要自帶消音
怕被送進去 種哈密瓜再教育
吃了蘋果 你又要切鳳梨
在那邊氣噗噗 就罵我的媽咪
拜託你 別再偷我的東西
要我跪下去 Sorry我不可以
跟你說話 像對熊貓彈琴
真的驚呆了嚇尿了 倒吸一口氣

對不起傷害了你
傷了你的感情
我聽見有個聲音
是玻璃心碎一地

對不起是我太任性
講真話總讓人傷心
或許不該太直白 超直白
又讓你森七七

對不起
傷害了你
Sorry baby
玻璃心
好聽
Push
Congratulations
好嬲,肯定係買view
Music方面
加拿大都拎第8
新西蘭都拎9
英國都拎21
如果有英文版 (假設效果同中文版一樣咁清晰)會排咩名次
E
玻璃心係咪形容緊樓主呢類人
有冇人腰曾經傷過之後就一直都唔好
https://lih.kg/2737438
5毛C朗狗出post出到腰痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞