依家買M1 MacBook air 是否不智

98 回覆
26 Like 4 Dislike
未出m1 pro 前值
都啱 我想問下7core GPU 同8core GPU分別大唔大
加ram應該會加 8gb同16gb差好遠
諗緊換唔換mba m1 好,依加用緊2016 mba ,開始卡卡地,本身諗住等下年嗰部,不過好似等唔到諗緊好唔好換咗依加嗰部先,下年吸引再換 是否不智

同如果換係咪16gb ram 好,舊嗰部買嗰時係學生無budget 所以買最低配,不過其實都係做文書多係咪有大食大好啲
等下年新機啦
mba13 ms office好慢但仲捱到下
formfactor就應該轉硬
佢明顯要所有野齊邊,由iPhone去到MacBook Pro
下一步一定改埋MacBook Air
預下年改款吧
1080p cam,m字額,直邊
成本(同逼你上pro)應該唔會有mini led
M2 or 直頭用A16算
Air 升唔升16GB好?
同問 有時會用AI
air M1夠唔夠用?
M字額 真係最撚驚
唔覺得係轉硬
轉左就唔會呢個價賣出俾你
M1定位係文書入門,由a14魔改
M1 max同pro係再衍生出黎

應該會有進階版m2係下一代Mac pro用
一粒m1 max既Mac pro 140watt插流動電池變21個鐘使用量係無乜可能

Mba定位係簡單文書機

諗清楚你自己需要
你係想要40萬一部既Mac pro
定幾千蚊notebook

下下叫人升cpu 升ram full opinion
iPad mini都轉,MacBook點會唔轉丫
貴個二/三千蚊都好曬命
GPU差15%到
剪片應該冇分別
相當不智
咁兩千蚊都係錢而且air要等一個月先有貨,pro一個禮拜就有
上個月先買左,我80%文書,20% cut 1080p 60Hz片,M1已經overkill.
無糾結MacBook air M1 出左幾耐,要用就要買,唔急用就等到12月買新,個決定應該depended on 有幾demanding instead of 而家買值唔值。

不過一提,為一令我後悔係新MacBook air 應該有MagSafe, which is 我最鍾意既設計。
都要使差唔多成萬,唔差嗰幾千上mbp喇,一部macbook都預用五年以上,長用嘅野值得貴d買好d嗰部
差四成錢好難話「唔差𠴱幾千」
12月有新咩?
會12月出咩
應該3月先有啦
成班人都覺得有左M1 pro/max 之後M1 就淪為inter iris 之流
https://www.youtube.com/watch?v=1FYv-hoxTqU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞