依家買M1 MacBook air 是否不智

98 回覆
26 Like 4 Dislike
用嚟做嘢,文書工作居多,要presentation,經常要用zoom, M1 MacBook air是否最佳選擇 仲有會唔會降價/好快出新model
文書air就夠
無關係
你當高中低階機 咩budget買咩機
無錯 我遲咗一年買依然worth?
6千放俾你,原價7700
買左一個月only
仲有11個月保
我都係諗緊呢兩日買,仲諗住買袋底8+256算,AC+都唔買,因為諗住等下年新air再trade 想要靚mon
我都諗緊MBA M1
用緊MBA 2015
平時都係後備機 , 主要都係Youtube 同 用下Xcode
我覺得如果你淨係文書唔洗買pro
不過你budget夠可以買新出果部pro
值唔值得就要睇你 air處理文書都夠
依家係咪會減價?
咁既話先抵
文書工作洗撚咁勁spec
師兄講得啱
減價air抵到爛
要用就買,大把錢嘅買最貴
普通文書嘢又唔係專業剪片同埋做software嗰啲MacBook Air都已經夠殺
自己依家用緊MacBook pro
唔使拉有優惠價買兼想用信用卡優惠
apple依家定位好明確macbook pro真係比專業用家用
9成連登仔都唔會用得著
M1 Air 剪 1080 都夠,你淨係做文書一定夠
如果唔會降價就狗衝就係驚佢降價我蝕底比佢
諗住買咩Specs?長用定等下年新air?
7xxx個款,唔使剪片乜乜柒柒,長用。公司部電腦慢到不能自理好曬時間
apple唔出同系列新機,就唔會降價
好似係
如果買m1有教育價$6,999再用埋信用卡優惠減幾百
六千幾用Mac機,性價比係最高
而你唔剪片唔畫3D,效能夠哂,所以唔會不智
不過缺點就係外形同Mon 無變過,鏡頭720p

下一代MBA 最快都2022年中/尾先量產
而M1芯片反應好、軟件配套愈黎愈多
代表下一代MBA可以賣貴d,我預都8/9k起跳

如果你經常要帶出街既,1.3kg 13.3寸MBA係會開心過1.6kg 既14.2寸MBP,覺得Mon 細到時係屋企再駁隻2k/4k Mon ,咁就最perfect
我同樓主一樣咁諗, 想買MBA
翻新機好似最平, 搏唔搏得過?
Xps 13
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞