台灣CDC副指揮官反問中時記者:大陸是哪個國家?請說中國!

118 回覆
230 Like 2 Dislike
有冇國民大會決議ge疆域黎參考下?
邊個自損國家利益一睇就知
一中政策
中華民國
大陸是哪個國家?請說中國!
大陸呢個term 停留左喺中學年代啲history 堂
一旦改咗,會唔會以後台灣永遠都唔再能claim大陸一切領土利益? 講緊唔係十年廿年既事係一百年後
台灣人並不想要和中國有關連
https://www.mac.gov.tw/Default.aspx

由於76年11月政府開放民眾赴大陸探親,兩岸民間往來日趨密切,行政院乃於77年8月,以任務編組方式成立「行政院大陸工作會報」,協調各主管機關處理有關大陸事務。政府為了強化大陸政策的決策功能及工作推動的效率,訂定「行政院大陸委員會組織條例」經立法院於80年1月18日三讀通過,並由總統於同月28日公布施行,本會乃正式成為政府統籌處理大陸事務的專責機關。

配合行政院組織調整,「大陸委員會組織法」經立法院於107年5月22日三讀通過,總統於107年6月13日公布,並經行政院令自107年7月2日施行。

咁樣中國未來政局有任何變動,台灣都唔會有任何利益,至少法理上會冇,可能連一個島都攞唔到
問題係台獨唔要中國地方
好多香港人唔知道自己支持緊乜嘢
兩岸兩國
所以咪應該修憲,又要講到大陸唔屬於你但又唔敢修憲話放棄大陸主權
台獨其實反而應該承認大陸有國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞