台灣CDC副指揮官反問中時記者:大陸是哪個國家?請說中國!

118 回覆
230 Like 2 Dislike
難為聲稱香港人嘅部分連係登仔係咁大陸大陸
中玉/支那就係正名
咩野大陸
以前動物大遷徙先會聽到呢啲咩野大陸
國際局勢的改變才是重點,世界反共逐漸形成
台灣的國際地位提高,修憲正名只是早晚的事
啱啊
所以你咪問下一句幹話有咩打J好過

稱呼中國為大陸或內地,等於落入中共統戰的圈套
反攻大陸後,重建由國民黨話事的一黨獨裁制國家,繼續迫害香港新疆西藏所有反中國異見份子。
媒體提問在「大陸」接種疫苗 陳宗彥霸氣回:大陸是哪個國家?

https://news.ltn.com.tw/news/life/breakingnews/3708894
陳宗彥問「大陸是哪個國家?」超猛guts全場嘴角失守 網笑:乳滑

▲陳宗彥超強氣場獲得網友贊同。(圖/指揮中心提供)

記者黃可昀/綜合報導

今天(19)有記者在疫情記者會發問,提到有民眾「拿大陸接種證明去換小黃卡」,指揮中心副指揮官陳宗彥不假思索地回應一句話,提問記者第一時間還有點錯愕,接著全場媒體都一陣騷動,面對陳宗彥的直言、有氣魄相當佩服,PTT也掀起激烈討論。

一名網友在PTT問卦,「剛剛有個人說不知道大陸是在講哪個國家,歐亞大陸還是非洲大陸? 好像很有道理欸!聽他講話的人都笑了。」

https://www.ettoday.net/news/20211019/2104761.htm
啲大中華膠仲拎住中華民國/國民黨打飛機
國民黨連反攻大陸都唔敢再講啦

改國號只係時間問題
我係台仔就串啲 有種你別打過來
我係台仔就串啲 有種你便打過來

屌寫 蝗語打錯字
西朝鮮才對
支那沒有民主
係咪 中國時報?抵啦
好森七好森七
是歐亞大陸還是非洲大陸?
支那
全宇宙都辱華
哥倫布發現新大陸
中共有一套「對台用語」嘅指引,而中華民國政府其實都有相對應嘅一份《中共黨政軍機關企業學術機構團體旗歌及人員職銜統一稱謂實施要點》

只係民進黨籍公職人員素來當呢份嘢係廢紙,成日鍾意叫中共政權做「中國」,密切配合中共官方嘅「世界上只有一個中國,中華人民共和國政府是代表中國的唯一合法政府」宣傳

唯有國防部記者會從來都唔會叫對岸做「中國」,所以最近民進黨打算俾無軍事經驗嘅政務官/一般學者做軍校校長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞