《超級績效》作者受訪時大讚Upstart,場面一度尷尬

158 回覆
128 Like 3 Dislike
佢有提到earning
可能淨係睇earning
開始跌lu
看巴回報率高過MM 好多?
無乜必要做比較
投資目標 取向 機會成本每個人都唔同
我渣住1000蚊同渣住1000萬 買既野點會係一樣
而且我唔覺得d所謂高回報率既投資係常人可以複製而且持之以恆 最近既例子咪就係連登契媽 一年回報幾倍
但只係得1-2年好景個年跑贏大市 之後又係落後於大市 咁有咩意思 2020個陣有高回報賭vix 既基金經理長年賭低vix 一夜間都可以爆倉收皮 窮個陣睇人賺大錢當然好羨慕
但當你有份咁上下身家個陣 你會想睇更多既係d高手既失敗經驗 呢d先係最有價值既地方

以我呢個年紀/身家 每年穩定有10%已經好感恩
重點係在於穩定 而唔係高回報
MM今年有冇跑贏UPRO
搵一大堆理由解釋自己廢
其實無乜人想知你呢D 理由
大家投資得只係想賺錢
你一句劈落來話 淨識TA=垃圾, 但你回報率不及 MM
MM 連間公司都唔知做咩但賺大錢, 就已經大巴大巴車落你度咁解
仲有你講契媽仲搞笑, 契媽你當係一年, 咁MM 咁多年往績仲唔夠? 使唔使睇50年回報先夠?
有運咪得 洗撚TA?
結果革爾SH到尾贏左一眾on9 TA 止蝕派
係可以,但只有少數人成功,我嘅觀察係大多數人懶得研究公司基本面,凈係睇圖畫下線就當自己有分析左,然後短炒變長揸話自己係價值長線投資
連登仔:幸存者偏差
連登大戶個個戶口都用億做單位緊係長期投資

我呢啲用千到單位嘅傻散先要研究TA
仆佢個街,320入番啲都插到阿媽都唔認得
條片冇咗
趺咗一半
大讚完就一直插水
革蛇sh Tesla 發大達同時 財巴都奶晒野啦

ARK契媽封神言之過早
https://lih.kg/2342682
革蛇係有分析,論述有條理
財巴就算啦,只係識得叫口號,啲所謂分析根本都唔係分析嚟
無跟開,Upstart衰咩一個月跌左百幾蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞