移英洋奴之二等公民買返港機票及book隔離酒店交流區[163]

1001 回覆
3 Like 12 Dislike
今日終於收到NI number
利申:五月中遞哂所有資料
唔好意思,再有多單西客之道case 分享

臨收工時,有個客噚日先買咗啲好貴嘅碗碗碟碟刀刀叉叉,包裝紙係拆咗嘅,啲碗碗碟碟明顯用過又洗番,但用原本嘅包裝紙包番住,有啲包裝紙用膠紙痴住

佢話都係唔啱佢心意,要退番俾我吔

咁我又係唔太清楚啲包裝咁鬆又拆過可唔可以退

我問旁邊同事,佢話噚日先買,冇理由用過,叫我即刻退,結果又退番百幾磅(£)俾佢

我同事之後同我講,反正最後揾到manager 都係會退,簡單啲好過,費事同個客嘈

各位巴絲打去買嘢嘅聽到嗎?
都恭喜你

小知識
個Sex其實係講緊Saxon
East Saxon (Essex) South Saxon ( Sussex) West Saxon (Wessex) Middle Saxon (Middlesex)
無北面
我得砂糖
同埋英國retail business 興一種叫gift receipt嘅嘢(唔知香港有冇)

例如你送禮物俾親戚朋友,你又唔知佢鐘唔鐘意,買嘢時可要求sales 要張gift receipt, 上面冇價錢的,禮物連埋張gift receipt 一齊送俾人

咁如果佢唔鐘意件禮物,就可以連埋張gift receipt 一齊去shop 到退番錢

希望黎緊聖誕幫到大家
退果陣咪知幾錢

包返好繼續賣

真係要慢慢融入祖國文化
Moulsham St 有間食 cake 連咖啡 £5
都幾唔錯食下午茶最岩
多謝分享~ 但想問,就咁比收銀果張receipt 朋友唔得咩? 我比現金,佢拎張receipt 去唔係都可以換嘢/退錢, 有咩分別?
因為gift receipt 就咁一張只有一個item 名嘅單,冇價錢顯示

但普通收銀嗰張單有哂所有你買嘅嘢嘅價錢。如果你買一個item, 都有個item 價錢顯示

可能大英祖國想含蓄,間接啲,唔俾你一收到禮物嗰吓就知道價錢掛
呢句珍

笑咗
謝謝解答,明白啦

好多生活上,文化上差異

大家多多分享

齊齊融入祖國

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞