點解世界各地嘅手機品牌都請明星藝人代言 但Apple唔會請?

77 回覆
2 Like 24 Dislike
係d弱智an狗先睇邊個明星藝人代言黎買機
marketing覺得無需要.
唔使請人代言,啲明星自己都識用蘋果產品
唔搵代言都夠賣啦, 唔通無啦啦搵人代言咩..
一個唔好彩, 搵著成龍代言, 就後患無窮.
要請?
根本個個明星都係用iPhone
早出有撚用咩, 好多人出咗都唔會用, 呢個就係 Apple 用家同 Android 用家嘅根本分別, 問身邊啲朋友做乜唔用電話八達通? (嗰時得 SAMSUNG 機有), 做乜唔用 Under Display Fingerprint? (寧願入密碼), 佢哋一句唔想用就終結話題
自己已經係最光嗰粒星, 仲搵咩嚟襯? 搵粒暗星嚟襯咩?
啱啱炒完嗰排就會有

iPhone x 楊丞琳
apple送機俾kol 出靚評測
it just works
吊米一樣無代言人
需要咩
Hi I am a Mac 果個 Justin Long 算唔算明星?果系列嘅廣告直情係真。代言人添啦
Apple marketing 一早知道明星代言係過氣宣傳方法成本大效益低, 佢直接搵youtuber 宣傳成效仲大
以前搵過U2同Coldplay拍廣告
佢哋全團本身已經用iPhone ,點解要請
用啲錢黎研發好過啦
啲名星自己都搶住買
洗撚咩 依加買機都要等一個月
連登大把pr
千年M額都有人奶就知
佢地直接推個ceo出嚟做埋廣告啦
唔俾錢都大把明星用iphone自拍出post
啲廢brand就送機畀youtuber幫佢哋賣廣告

Apple就個個youtuber衝去買機做unboxing, review, testing賺views

根本代言只係marketing手段之一,反而如果佢搵咗啲明星之後個明星出咗事仲會損害咗個brand image,試想像下如果佢早幾年搵咗吳亦凡代言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞