有冇人係雙租

34 回覆
7 Like 0 Dislike
每次換租客都係一個賭博
租間屋返黎,再放租比人,再租另一間屋

單身嗰時冇乜嘢,租過兩個地方,第一次租樓租左四年半,因為嗰時有少少原因冇同屋企住,自己層樓收緊租,以為自己會收返自己層樓,乜都係簡單傢俬,即係兩千幾蚊個沙發,IKEA幾舊水電視櫃

但係原來冇乜特別人哋冇加我租,自己個租客好地地,都懶得搞

之後業主賣樓收返層樓,我自己租客仲交緊租,諗緊收唔收返之際, 睇樓見到有間平靚正就租咗黎住,收我萬幾蚊,管理費加差餉地租都近3000好似租樓着數啲,但屋大左買多咗好多傢俬,然後女友想多咗嚟,半同居就開始諗好似住返自己屋有啲安全感,住左未夠一個租期,都係決定住返自己樓
利申AA 未搬返自己屋
果時因為要近外母,自己層租出去補返$500由火炭搬去馬鞍山,方便左勁多,雖然間屋細左100尺但地點好好多,不過一年要交差唔多2個月租金既稅,同埋租客要睇彩數,佢同我租左3年,最後2個月唔交租用按金俾,好彩佢無攪破壞,最後換樓直接搬左去馬鞍山了。
得咩,張張租約都會寫不能分租給另一人使用,而且另一租客見到不是業主簽名,會同你租咩。
巴打知唔知如果層樓個名係我,諗住雙租,用我老婆個名出去租,咁可唔可以我供樓利息扣稅,我老婆租金扣稅?
唔可以呀

就算我唔報供樓利息扣稅 / 同我老婆分開報稅係咪都唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞