有冇人係雙租

34 回覆
7 Like 0 Dislike
留意到依家住緊層2房放租出去後再貼多兩三千蚊就可以住到其他地方既3房,返工時間差唔多,但生活體驗會大大提升。
有冇巴絲都係類似既情況,雙租會唔會好煩? 兩邊都要理
會好煩㗎,因為住大咗就返唔到轉頭

不過最緊要就係要問一問自己適唔適合做收租佬

人生有幾多個10年,你都識講,可以即時提升生活質素,唔使等10年或更長嘅時間先可以住大啲!
三租中
冇錯呀
但要五成按先可以放租
唔係自己物業啲傢俬裝修好麻煩下
咁樣換法生活體驗真係有so咩
洗你提?
住三房堅租抵過買
你好多免稅額? 租出去又要收返15%稅
唔好話太貴,你買層千五萬嘅三房,印花稅加佣都要$700,000 ,攞一半錢 ($350,000)去訂做靚傢俬,間屋已經靚到飛起,下間屋都用得返

同埋而家新樓嗰啲尺寸好多都係好Standard嘅,如果係一啲大三房,個衣帽間已經預留晒Standard嘅size俾你放衣櫃,你搬去邊都啱用....

床呀,櫃呀,按摩椅,你間屋大自然乜都擺得落
下間屋都用得番?
啲櫃搬到咩
訂造得就入曬牆
搬到,依家大個幾間傢俬設計公司都有裝拆搬屋服務添

同埋又唔係IKEA嗰啲蔗渣板 (櫃身背板仲要紙咁薄,用釘釘上去),除非你超粗用,如果唔係一般都用到10年以上,拆嗰陣時都唔會爛

你去訂造傢俬嗰陣時,話定俾個designer聽你係租樓,佢哋識搞㗎啦
如果個櫃夠深,根本唔使入牆都好穩陣

同埋唔好做嗰啲公廁C字櫃,中間冇咗一條主力,咁就唔使釘上牆
兩種都有, 其實又無咩所謂
我識人租個殘裝舊單位出去, 自己租個有裝靚D 既單位添, 佢話補貼既錢仲平過搵人裝間殘樓
有太多特定嘅要求租樓都未必啱,尤其係新樓好多業主都唔肯俾你咁做,例如鑽牆掛大畫、換嵌入式傢俬、電器、燈具等
Grande 唔係只做成間屋嘅咩?
未供夠5成 其實好想租出去 不過好撚驚比人捉到或者遇到識野既租客 呢世就玩撚完
放租兩間細,30k
自己租緊一間三房18k
點玩完法?
好易,個個月租租會過錢比你,打厘印, CR109網上搞掂哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞