養狗問題 哥基vs松鼠

49 回覆
4 Like 14 Dislike
本人養緊哥基
1.聽覺好到不得了 有啲屋企出面有少少聲都會吠到仆街
2.全天候甩毛(成屋包括張床都係毛)
3.沖完涼吹毛 要吹好耐 又會飛到周圍都係毛
4.大個咗之後要留意後腳 肥嘅話對佢腳仔好大負擔
5.經常比佢放電
6.教就比啲耐心啦 唔難教嘅

除咗以上幾點 大致上都無咩特別野
早一個星期到見到有兩隻哥哥基等人領養,印象中都唔算好大,陣間搵到個po比條link你睇下
最近開始養貴婦,佢性格好熱情活潑,bb黎但都唔驚大狗,同街上人同狗都玩到
之前見fb有個唐狗post分享 d group友嘅屋企大細,我見150呎左右都養唐狗,幾乎一人一狗屋企已經無位走動,見到都辛苦
松鼠狗世一
我隔離屋果兩隻白松好乖都係6-7歲左右,平時都無咩亂吠,都係主人開門吠幾聲,之後自己係屋企都無咩點吠
如果會擔心健康問題真係兩種都唔應該考慮
都預左老左好病痛,看經常看醫生。不過始終都想養d比較健康嘅狗狗,因為自己新手驚自己照顧得唔好搞到d狗易病。極度同意d狗要聽教聽話,否則屋企好快會比佢地日日破壞,搞唔掂
但是擺係屋企周圍走夠佢放電。

如果你真係咁諗就唔好養狗啦,又要懶又要養狗
無一隻狗係養係屋企夠佢活動,除非你屋企大過足球場,佢周圍跑整爛你啲野你又唔會發癲啦
就算夠佢活動,心理都唔會健康
養得狗每日帶佢出去一兩次,每次半個鐘已經係基本,定係你只係想買隻野返黎當佢犯咁監禁
養緊松鼠 宜家一歲三個月
每日同佢玩15-30分鐘
佢已經跑到謝晒
同唔到大狗玩從來都係主人問題
唔係隻狗既問題
一下撞到你變松鼠粉
屌你 全屋得 150尺一個人都唔夠住啦
大狗會就細狗
狗沖埋位會收油
大把細狗同大狗玩
有d癲起上來仲會想屌大狗
落過公園睇就知
松鼠好容易有關節同氣管問題我嗰隻先一歲
我建議養蘇牧,中等身形,聽話易教少病痛
新手養狗poodle 容易上手
貴婦好聰明,正
腦退化 佢都唔想
可以入啲老狗谷參考下點照顧
養唐狗唔使煩
最好去搵breeder
好多唐混到好型
我隻松鼠好乖好鐘意乾淨
但有好多皮膚病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞