養狗問題 哥基vs松鼠

49 回覆
4 Like 14 Dislike
新手養狗,兩隻都好鍾意,想知邊隻比較容易養d,有無話邊隻會多健康問題,要經常性看醫生,或難教d,等等。屋企唔算好大,如果養哥基都會預多d時間帶佢落去放電,費事佢係屋企周圍破壞,不過少d健康問題。相對地,我又聽聞養松鼠會多d健康問題,需要經常看醫生,但是擺係屋企周圍走夠佢放電。

最後,想知大家通常去邊度買?search 過見多數都係推薦林豐園同張記狗場,邊間會好d?

求高人指點迷津,比d意見
等睇領養撚屌鳩樓主
所有品種都有唔同問題

結論: 咪撚養
哥基先多健康問題
肥基好得意,但睇group都見好多健康問題
樓主點解你唔領養,
屌你老母啊
d 哥基好跑得
松鼠太細粒 同唔到大狗玩
唔好養啦 好麻煩架
松鼠 其實好支娃娃 係個樣得意啲咁解
松鼠狗好神經質,哥基甩超多毛同老咗好多關節問題,兩種都咪搞我
預左比人屌,自己都想領養唐狗但是屋企唔夠大,到時主人同隻狗都住得唔開心,又何苦呢?等d無健康問題同1歲左右嘅領養狗post秒比人搶左,而且班義工又麻煩,又要entertain埋佢地,倒不如自己買算。
我都霖緊size問題,都驚人同大狗容易整親佢地。哥基大起上嚟可以好似柴柴咁大隻,就唔存在呢個問題,不過就真係要每日都要帶出去放電
咁有咩細狗好養?
其實唔係睇屋企大 只要放得到個圍欄(1x2米) 就得
義工主要睇你有無心同錢去教好隻狗

利申 養緊唐貓唐狗
每隻狗都要帶出街放電
一黎日日困喺屋企玩波然後係梳化度跳黎跳去咁好傷腳
二黎出開街既性情真係會比較穩定,冇咁神經質
如果每日一個鐘既時間都畀唔到佢落街玩既勸你唔好養
養貓咪算

btw而家愛協有隻哥基待領養緊,可以考慮下
但講真哥基其實都幾嘈,身體又多毛病
哥基多健康問題就真
芝娃娃
養咩品種其實都唔緊要,所有狗老左都會有唔同病痛。最緊要係養一隻會怕你聽你話嘅狗,住單位屋苑日嘈夜嘈教唔聽話最後都要被逼搬佢走
同埋買狗最好擇d岩岩到寵物店無耐嘅新狗,唔好信寵物店sales同你講佢地係鋪頭生活有幾咁健康幾咁好
哥基大起上嚟大過柴 (仔的話)
哥基會好易有腰椎椎間盤突出
養咩都好 要控制體重 教佢哋唔好企起身
哥基腳短毛長,要好注重打理
貴婦你要成日同佢梳毛 耳毛都要長期清 唔係好易發炎
同埋易有關節問題 唔算易養
唯一一個比較方便既係唔會甩到成地毛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞