香港銀行IT真係世界級

129 回覆
302 Like 12 Dislike
用討論區同銀行系統比較,笑死人咩
非IT界,想問下點解人哋0 daytime但銀行要?
驚你班友買錯野又煩退錢啫
今次係ICL唔關銀行事喎

Btw理論上係無downtime,只不過銀行梗係戴實頭盔架啦
一陣真係deployment / live test期間出事都唔會有user奶野跟住又投訴
要識火星文先睇得明d remark
其實外國銀行都有down time嘅 不過多數係凌晨先搞
你請既野好初級..

你估轉數快冇?
FB最近都停過
呢啲一定既,就算唔計dr 場果啲一定有既野,其他system 比如atm 果啲都會有,頂多都係deploy 完要sync 返姐,同埋期間有啲Real time 功能做唔到。 差在唔係個個system 同次次deploy 都做到。

比如話今次icl 搬機房,就未必做到零down time la
你有冇$$$$$$

多一套ha+一套dr
0 downtime實冇問題格
問題係...
你比幾多錢先 寫spec鬼唔識寫 但錢就比雞碎咁多
企業文化問題 所以港企從來跳唔出國際
唔關港企事,就算係hsbc 都係會有download time , 差在影響既service 同時間多少

因為唔單止錢既問題,時間,人手,compilance 呢啲都係limitation
Facebook 十年先 down 半日
香港銀行
啲 code 幾十年歷史
摩根都已經唔係咁啦
美資多數擁抱科技
關閪事咩
Binance 都屌打香港銀行啦
你傳統銀行有咩複雜得過 crypto 啊

講到銀行系統每個星期例休係好合理咁
IG FB Github YouTube 甚至乎 npm
講複雜程度
呢啲跨國系統
每秒處理嘅資訊都屌打香港銀行啦
我真係唔覺討論區唔可以同銀行比喎

你都識講人地做到 maintenance without downtime 啦
成個 post 就係屌鳩緊呢樣嘢
香港銀行連 regular maint 都要 down 六七個鐘
咁都唔叫落後叫咩
legacy code 真係唔係藉口
用啲嘢落後更加應該改啦
咩叫冇得比較

香港銀行用今日嘅標準去量度就係落後
香港d bank 咪又係星期日零晨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞