[STEM research 圍爐區(1)] STEM research student/RA/Post-doc召喚

146 回覆
4 Like 3 Dislike
正常現象,對得多會厭。
想自學information security有無好書/resources介紹?唔係為轉行,而係為民族奮起。
你其實做乜嘢field? CFD?
push
No hurry。打吓猿生先啦。
用緊人地個hydraulic modelling code去run另外一個test case,但係因為documentation唔好,我要去source code level跟番個code點行

唔係話唔得,但係感覺好唔efficient:I should not need to go to the source code for just doing a different test case.

不過,唔知ar…..,感覺academia D人唔係好理哩D coding practice….
多數圍內用, 唔係release出去都唔會咁好documentation
用起嚟有D Painstaking…..,都算叫有啲 code comment幫吓,not that bad。
FORTRAN SUBROUTINEs。唔知仲有冇人用?定係已經被棄置在歷史嘅垃圾堆裡面?
用緊
ANSYS CHEMKIN仲係用fortran
第一次聽

頭先google search Fortran,真係震驚十四億中國人

入得博物館我以為C夠古老,原來仲有更古老
c已經好先進
想問下咩degree同topic?大陸人同外國人係research life嘅常態,無得避。英國U都好多大陸人同中東、非洲人。
唔小心的話MPhil可以讀四年。我真係見過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞