[STEM research 圍爐區(1)] STEM research student/RA/Post-doc召喚

146 回覆
4 Like 3 Dislike
小弟年少無知,去左讀PhD,之後碌下碌下,碌到英國一間大學做RA。而家想開Po圍爐,召集Math, Science同Engineering散落在世界各地嘅research (MPhil/Phd/RA/Post-Doc/Fellow)。

大陸嗰D微博有學術圈,我地都嚟一個。

會不定期更新。

其他資訊(暫時)
數撚圍爐區: https://lihkg.com/thread/2713808/page/1
PhD同學會: https://lihkg.com/thread/2172529/page/1
-------------(我係分隔線)--------------
學術研究是什麼?

學術研究係正常大學嘅MPhil/PhD/RA/Post-Doc嘅主要職責。一般嚟講,學術研究嘅主要目的係make an original contribution to knowledge。好似好抽象,但係基本上就係提出(並證明)一D前人無提出過嘅理論、新知識、或者解決問題嘅新方法。需要注意嘅係,每一個學科(甚至Professor)對於咩叫"original contribution"同埋咩叫"knowledge"嘅解讀可以好唔同,同學選擇學科同埋導師時需要注意。另外,學術界嘅research比起一般嗰D Marketing research/survey嘅理論性會重好多,有D人帶住做街外嗰D "research" 嘅心態入嚟讀MPhil/PhD,最後quit嘅都唔少。

不過,如果真係唔啱(同Supervisor唔夾,或者覺得自己唔想做academic research,甚至只係等$$$$$$$$使),Quit U都唔係咁大不了。It is NOT the end of the world to drop out. 真係有心做研究嘅Quit左揾另外一個Supervisor都仲得。
Pure Math工係難搵D。可以轉做Applied Math做Data Science或者炒股。玩Dynamical system/turbulence都得。

再唔係就要一路讀MPhil/PhD,做個Pure Math Professor。呢條,係條不歸路,似Alice in the Borderland,入左個Game 出唔番嚟。兵行險着,唔係唔得,但係要好Career minded,早早mark定自己做邊個field,去邊度讀MPhil/PhD。Like other Careers,靠數學食飯都有佢Career planning嗰面。
Lm
鳩估:
個個都覺得自己個field好細好少香港人
之後個個都唔肯講自己做緊乜/喺邊間U
最後呢個post沉底冇下個
自爆引國安好危險⚠️
讀邊科?
Science, Tech, Engineering定Math?玩曲定係tensor?
CFD要識tensor
u_i u_i= u_1 u_1+u_2 u_2 +u_3 u_3
潮流興finite volume,話可以conserve mass and momentum,不過我唔係好buy。

Finite volume確實guarantee conservation of mass and momentum,但係如果satisfy numerical convergence的話mass and momentum差少少無咩所謂。
OpenFoam
玩開咩
Mixing in rivers and coastal waters, turbulence, onset of turbulence, hydrodynamic stability theory.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞