貓其實係咪真係需要打疫苗?

40 回覆
0 Like 14 Dislike
三個月以下開始打就要打三針,隔一個月打
三個月以上開始打就打兩針,隔一個月打(打夠三針都ok)
打完就隔一年打一針,打到三歲,之後就三年一針.
hello啱啱去打咗 醫生話佢好健康
我4年打咗3次
上年疫情勁冇去打到
其實好睇個人,冇話一定要打,求個安心囉
果陣幫隻女絕育順便打埋針之後問獸醫,佢話只要貓貓唔係點出街基本都唔駛再打
mRNA疫苗先係個殼
我隻貓拎返黎前打左一針 … 一個月 病左一個月 ….diu
BB頭三針應該真係需要打
但之後一年補一針我見好多人都冇理到
2隻都就一歲但未打
想問問你隻女幾大去絕育
屋企兩隻流浪貓女,5月頭左右出世
去問私人診所話太細,要等多一兩個月先肯做

之後依家去排愛協,愛協要等到下年2月
到時啲貓女都差唔多9個月大
呢個時期先做絕育有冇問題?
怕佢太早發情係度叫會影響到隔離左右
一隻係八個月,一隻十個月左右(本身浪浪黎唔肯定幾大
好彩兩隻都冇發情
其實除左年紀之外,體重太輕都唔會幫貓貓做
我都睇唔透呢個問題
我仲係小學雞嗰陣屋企幾年內應該先後養過3隻定4隻貓
有買嘅 有領養嘅 都有係街執嘅
全部都有去打針 但唔知點解都好快就死咗

最後養嗰隻 我老豆決定唔再拎去打針 結果好順利咁養到佢十幾歲老死
咪係咯 但我都決定打齊bb個三針就算
外國冇話要打既
我兩隻 4個月第一針 五個月第二針 醫生都話唔需要打第三針嚕 都五個月大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞