貓其實係咪真係需要打疫苗?

40 回覆
0 Like 14 Dislike
貓買返嚟個陣個breeder話打咗一針(但一直都冇俾針卡我)
買返嚟嗰頭一個月情況好差去咗三次診所到依家好返晒但一日都有一兩個乞嗤 打去診所問姑娘呢種情況可唔可以打針 佢話帶貓貓俾醫生睇下先決定可唔可以打
但我自己對打針個心一直都係十五十六 喺連登見過話帶貓貓去咗打針點知引起隻貓啲cat flu而且我好驚枝針對貓貓有好大不良返應都聽過話其實疫苗係病毒 打入貓貓度 等佢自己用抵抗力抵抗病毒跟住形成抗體
從佢一開始情況好差到依家食得訓得屙得鬼死咁百厭真係好感恩好驚再有咩差錯
希望各位養貓貓既巴絲俾啲意見
thx for cm但係會唔會話冇打齊針唔俾絕育(*_*)
頭先77台個動物節目好似咁岩講打針
留名今日我隻貓打完
如果唔出街既貓其實真係要打針咩

我隻貓2歲無打過針都好地地

不過絕育又一定要打
Not necessary if you keep the cat indoor.
苗撚準備
啲人話唔打患癌風險高好多
正合我意 養夠357年死慳返醫藥費
換過隻貓B仲好
粗生粗養冇乜所謂
All my cats had one shot only.
係病毒 個殼...OK....
基本常識都冇........又買貓
唔係需唔需要 無野係一定要既
就好似你細個打白喉 破傷風針一樣
如果你問意見 緊係要打齊針
我有隻貓7個月大先打齊
不過打乞嗤 會唔會係佢對你屋企某啲野敏感?
唔一定係感冒 如果一日1-2個 唔算嚴重
1個月左右之後應該會無哂乞嗤
如果真係好擔心就觀察一星期
留意佢飲食 便便 精神 各方面都正常就無問題
我隻貓剩係打過一支除蝨針
咩都正常就係乞嗤一陣帶佢去診所拮針
多謝你關心先
嗰個人話寄失咗
貓貓食得訓得屙得
冇常識先要上連登問sor
大機會係鼻敏感
開空氣清新機都唔一定有用
唯有等佢習慣
不過都留意下多屋企會唔會多塵蟎
三年打一次 我獸醫話
我貓貓睇開個獸醫話 唔使打針 唔使食杜蟲藥 唔使滴虱
去咗打兩針,3個月一針,5個月一針
而家10個月大無病無痛
之後應該會年年keep住打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞