皮膚問題 高手入

47 回覆
0 Like 5 Dislike
Thx Ching
Thx ching
多謝師兄無私奉獻
磨砂日日用怕唔怕? 洗唔洗買兩隻洗面奶?
可以試吓去私家醫院嘅皮膚科
平過皮膚專科嘅診所好多

我本來都係唔生暗瘡
戴咗口罩之後就係咁爆倉

我去過中環嘅皮膚專科診所但係太貴
所以轉左去睇九龍區私家醫院嘅皮膚科
same here, 而家好返9成9
跟我做唔係包你後悔

1)即刻去睇醫生食日酸
2)停用所有護膚品/保養品,即使聲稱話防敏嗰啲
洗面其實都可以唔洗,一定要用嘅話可以選擇cetaphil
3)買定潤唇膏,買過隻透氣啲嘅口罩
外用A酸一般對你呢D無生開既人好有效用
一般會配埋抗生素 (藥膏&藥) 但唔建議食 , 因為抗藥性 .

第一代外用A酸 tretinoin 就處方藥
香港品牌就係愛達美 ACTA 當然你有"相熟"藥房 佢地都一般會賣比你

第二代外用A酸 Isotretinoin 都係處方藥
唔見有得賣

第三代外用A酸 adapalene, 香港就話係處方藥,
某知名護理用品網上購物網站就話係 FDA非處方, 而且有賣.
你Google" adapalene + Differin "就會搵到, 會唔會比人拉就自己衡量

如果係女士, 有意要懷孕就完全唔好用
第一代同第三代都大約係 $130~140 一支15g
仲有千其唔好用多 急唔黎
我一星期磨三四次
平時用我女朋友個支肌研aha bha
不過切記
油性肌唔洗保濕
你越保濕只會爆得越勁
因為保濕只會養粒瘡
平時洗完面兩三個鐘塊面都會出油
除非你食a酸食到好乾
咪針清吖 有疤㗎!!!
有洗面皮膚係會自然代謝啲粉刺
屌,用愛膚堅啦!
收到 等我試試
日酸係咪d人講既a酸 ? Thank you Ching 會試下去啲私院既皮膚科睇醫生
如果第一代同第三代 自己買完怕唔怕份量唔岩有副作用?但睇醫生都係開呢三款?如果醫生配左抗生素 唔食哂成個療程咪好危險?
收到 thank you Ching 唔怪得 用過一次啲超保濕野 唔知係咪多得制 第二朝就生好大一粒倉
每次就修眉 針清 酵素面膜 然後做機 (high frequency O3?) 再加一部水潤機 再敷mask 揸啲精華防曬 完
我都係 近年戴完口罩 兩邊臉近下巴生好多粒 額頭 鼻翼 都冇 但係吱極又冇膿 唔知係玫瑰痤瘡定係暗瘡 成三十歲人 唔想爛面呀
你塊面會出油再加保濕=爆濕=好多養份比瘡
多啲睇下台灣有個叫莊醫師嘅channel
皮膚科醫生黎 睇完大致明點保養
純粹打錯字
我係講緊a酸sor

我之前就係睇錯醫生
開抗生素俾我食
食左兩個幾月洗左3~4k 都係冇斷尾
結果去左第二間食低劑量a 酸
1次幾舊水即刻好左9成
好後悔之前洗左咁多冤枉錢

仲有就係一定一定一定唔好自己手多搵野塗
乜野保濕鎖水只會加劇你嘅情況
因為你而家係因為戴口罩先生暗瘡
係你戴緊口罩嘅日子仲塗野上臉只會玩死自己

簡單啲直接a 酸
早快啲處理好就唔會有印
將件事複雜左拖耐左嘅話就算之後成功俾你斷尾都好難去印
其實佢副作用一般來講都係甩皮,紅,然後會痕。

咁一般停藥兩日就會好翻,醫生嘅建議呢,就會係由細劑量開始,慢慢加上去。

例如頭一次用,就淨係用兩個鐘,然後就攞毛巾抹左啲藥膏佢。
然後過兩日,就可以用四個鐘,如此類推。
去到最後,就每晚用。

仲有記得,一定一定一定一定要用防曬,如果唔係嘅話你會非常容易曬黑。

其實抗生素,我自己就比較抗拒,因為佢真係冇乜意思,純粹攞嚟殺菌,但係細菌係永遠都存在,咁你一停藥佢就會翻返嚟。
當然醫學係好複雜嘅事情,你真係好有疑慮嘅可以問清楚醫生,我自己當時就同醫生傾過,最後係冇用到。
無錯 全部紅色一粒粒 無得吱
Thx Ching
收到哂thank you Ching
獲益良多 thx Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞