皮膚問題 高手入

47 回覆
0 Like 5 Dislike
自從日日戴口罩之後 塊面嘅皮膚差咗好多 係咁生暗瘡 已經差咗成年都冇好過
由以前本身唔用任何洗面野 爽膚水 用毛巾抹面
到依家用齊爽膚水 洗面乳 明式暗瘡水 用紙巾抹面 凍水洗面 都冇好過
想問下 有冇皮膚科西醫或者中醫介紹 調理內分泌又好 食a酸都好 真係唔想爛面
有人想睇圖再send 唔想嚇親人
做左中醫美容針之後好少爆瘡
留名
想知有咩暗瘡用品可以消滅啲瘡
長期唔消唔知點搞
未戴口罩前同樓主一樣,依加鼻翼兩側甩皮,額頭又榎歰歰咁
口罩肌 試下換第種口罩同勤啲換口罩先
日頭喺街可以定期用保濕噴霧噴下塊臉
護膚產品就等其他人答
睇醫生最重要
睇門診先
唔得先專科
洗完面爽膚水後有冇搽嘢?
師兄邊到做?其實佢好多時唔係有白頭個啲暗瘡 係一粒紅左 然後成塊面好多粒 唔知搞乜春
我額頭就暫時無事 係塊面不受控
我公司有規定帶邊隻口罩 然後我每個鐘都換 但次次摸塊面都好油
門診係就咁私家診所定公立門診? 我聽朋友講就話去皮膚科 等佢開a酸
無 諗緊係咪要買多枝保濕精華?
私家啦
可能你根本未嚴重到要食a酸呢
無諗過私家診所 除左傷風感冒仲睇到其他野
幾歲大左右
青春期?
點解係學術台 唔係健康台
得閒針清 同埋少食炸野 早d瞓 唔用毛巾 換枕頭袋, 嚴重可以食A酸 最快醫好 輕微就針清ok嫁啦 ,要多d保濕
去屈臣氏或者萬寧買支cerave moisturising lotion,洗面爽膚水後用,唔洗買保濕精華,試咗先啦
唔賣廣告 不過我嗰間有分店係旺角豐怡中心
我本身左右邊面爛30%
比女朋友捉左去護膚
半個月已經得返啲印
其實主要用酸類護膚品仲好大改善
因為生得瘡都九成油性肌
洗面奶我建議用有水楊酸嘅
水楊酸係油溶性嘅 可以深入毛孔溶解油脂
搵咗咁多間
St lve綠茶磨砂洗面奶最推薦
呢隻係我搵到市面上會標出來最高%嘅水楊酸洗面奶
成1%(水楊酸2%係可以買到嘅上限)
好易買到
洗完面護膚都建議用下酸
The ordinary 有幾隻acid可以睇下
我自己就一星期用兩三次gel plus 15% aha
同每日用the ordinary 10%杜鵑花酸
10%個個效果幾好淡印幾勁
去印個到都推介用niacinamide 10%
用左兩個星期真係幾有用嘅
但要注意呢個係鹼性 同酸一齊用會中和
等於冇用
所以我通常都係等佢吸收左先用酸
我平時見面嘅次序係:
洗面奶>求其toner>niacinamide>等吸收>杜鵑花酸
依家皮膚好左勁多
直頭join 左facial plan 後悔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞