天文台台長鄭楚明見記者

109 回覆
6 Like 189 Dislike
我依家不停開冷氣 希望聽日八號 大家都快啲開啦
13:13 連登臭雞
記者會現場做咩開冷氣
天文台拆哂冷氣未
因怕觸犯國安法,所以決定解散天文台。

(呢D新聞已經見慣不怪)

台長:
好呀。嗱,就對於一啲譬如大風大雨嘅狀況,即係話我哋往後可以點樣,即係做好啲呢?就我哋都有諗嘅,吓,咁我哋都會,譬如誒,其中一個例子啦,我哋希望呢,誒,可以同誒呢個譬如教署啦,吓呢個作一個例子啦。即係話,當出現一啲大風,譬如你已經係有啲熱帶氣旋警告信號之下,咁而當天亦都有一啲譬如暴雨警告,吓,究竟係嗰啲狀況會唔會係,即係喺個信息方面呢就會更加,即係好返,即係對於嗰個即係學生即係返學嗰啲嘅,即係指引呢,係會有啲調節呢? 咁我覺得呢度呢係可以有啲嘢可以,即係同呢個嘅,即係誒,教育署嗰邊呢可以去,即係共同一齊諗一諗,吓,有冇啲嘢重可以做,因為今次你見得到呢,就係大風加大雨呢,就啲人嘅感覺呢,就係會差好多,咁呢個呢個我哋都承認嘅吓,就風未必真係會去到即係當天呢,真係未到嘅,吓,咁但係呢,即係有埋雨呢,就大家一定係會狼狽,呢個係即係好明白,咁就睇下,即係我哋都有向前啦吓。未來嘅時間,如果遇到啲相類似嘅狀況,係咪有啲嘢可以,即係更加彈性少少呢,咁呢個我覺得係即係有啲空間可以即係再去,即係研究一下嘅。

咁啊,至於你話即係預測呢個八號風即係有陣時係即係唔到?係嘛,咁樣誒,其實呢,應該咁講啦,就誒熱帶氣旋,我哋要做個預報呢,真係做過預報,尤其是係講緊即係一個好大範圍,佢嗰個風力變化呢,香港因為點解呢,香港嗰個。誒,我哋係山勢呢,都係相當之特別吓,即係我哋唔係一個平地啦吓,咁個影響係好大嘅,有啲地區呢就零舍大風,有一地區呢,就係稍為細風,咁亦都係即係反映返係香港普遍嗰個狀況,咁如果我哋要做嗰個預報呢,其實首要呢?即係都係要睇返。 誒,有啲過往嘅指標係可以參考嘅吓,譬如我哋會參考返,即係過往如果係相類似嘅熱帶氣旋係某一個位置,引致道我哋吹啲咩風,其實我哋嘅風力會大概係會唔會達到某啲指標呢,其實我哋係會參考嘅,呢啲吓,另外一個呢,當然亦都睇返電腦模式,佢畀我哋嗰個指引係點呀? 即係究竟會唔會有一啲,誒,譬如係要八號波吓,係咪有啲烈風,可能會影響到我哋呢,吓,咁呢個我哋都係可以參考嘅,吓。

咁至於你最後一個問題就話我哋隸屬經商局啦,吓,即係會唔會有啲嘢會受影響啦。 誒,其實以前我哋都答過嘅,呢個吓,即係我哋係喺經商局之下啦,即係呢個係有歷史原因嗱吓。咁但係就我,即係從來未試過呀。我由2011年開始,即係負責呢個天氣預報啦。到而家臺長啦吓,咁都成11年啦,我都未收過任何,呢個經商局吓,即係話就住呢啲熱帶氣旋,我哋應該點做吓,即係我哋幾時要發出啲乜?呢個真係真係完全係冇嘅,吓,咁佢亦都係,即係相信即係都係會進入我哋吓都係以呢個專業呀,嚴謹嘅科學嘅即係方式呢,去處理呢啲嘅,即係發放熱帶氣旋嘅信號㗎。 咁所以呢度真係可以再同大家,即係講返清楚啦。

語音辨識都幾準,造福人群
btw
唔知用咩字所以
吓:http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-mf/sound/haa4.Mp3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞