天文台台長鄭楚明見記者

109 回覆
6 Like 189 Dislike
用算盤都已經算優厚

比條繩佢打繩結算啦
吹毛求疵 set定時間再review, 掛多1-2個鐘洗撚死?
啲人咁鬧咁逼佢地

下次咪再更加跟足數據 不急怠慢

因為做得差但有數據backup ,安全!免責!
前日個主任 個女人 個樣幾撚似民賤聯李慧琼
成個餅印
班友減碳未
終於出嚟呢幾日去咗邊度鋸牛扒?
帶頭減碳啦
班撚樣心算都可以慳返,
枱起個頭,出太陽咪預測天晴囉
被雨淋咪預測落雨囉
吹亂個頭咪預測有狂風囉,細路都識
係咪分錯左大交合同環保署
天文台入面有開冷氣
立場:
你好呀立場新聞,啱啱都講咗幾次,即係暴雨警告其實係啫按返嗰陣時個雨量去出啦。嗯但係其實啫啱啱棚架意外其實係都係黃雨期間發生,
即係天文台都講過暴雨加風球其實係有疊加嘅影響,會唔會啫係er檢討嘅時侯考慮係一個整體嘅反映天氣惡劣情況嘅一個系統,啫er考慮埋暴雨颱風或者其他情況之下,又或者啫even同埋勞福局嗰邊,或者其他嘅局去討論一下點樣啫往後令到er公眾更加了解嗰個天氣惡劣情況呢。
跟住第二個問題係關於風球方面,啱啱都台長講幾次係用一啲客觀嚴謹嘅科學數據去出一啲er警告er出嚟啦,但係睇返過去多個er八號風球呢個er實測風速其實都未去到一個烈風嘅標準,啫例如er啫沙田嗰個站更加係無達到過。咁其實可唔可以解釋一吓出八號風球個標準係點,或者會唔會有改善空間,包括係啲站嘅位置呀,或者係啫嗰個er出訊號嘅嗰個標準,啫係烈風嗰個標準。
咁第三條問題就係啫係坊間都有啲質疑就係er天文台本係商經局㗎啦,咁啫er發出警告嘅時候會唔會啫有其他因素出嚟,經濟因素方面喺工作日發出呢個八號風球或者黑雨嘅時候會謹慎少少咁樣,咁啫台長會唔會有啲咩回應呢,唔該。

台長嘅回應就等我揾吓語音辨識點搞先,聽往打好煩…
大交合office唔應該開冷氣
真心唔明天文台學乜撚野人講環保
做好份內事先啦
感謝
心靜自然涼
立場3個問題都高質素
台長搵籍口拖住
食得啦 食得啦 我要瘋狂吃了你
捉班撚樣係户外返工就岩哂
啫er
🚨 請注意:本帖現正進行留名系統測試,巴絲可以不必理會。
做政府公務員有邊個唔係撚樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞