2021 日本代表及日本職業聯賽討論 6

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
咪搵咗個有牌嘅鬼掛名
實際係Honda領軍
東京熱血出局
紅狗繼續西波
又放真核踢前
大迫勇也:日本隊最大的問題是無法進球,球隊已對此進行討論

日本隊即將迎來世預賽的下一個對手澳大利亞。近日,大迫勇也接受媒體採訪,談到了之前的兩場失利。

大迫勇也說道:“前場球員無法進球,這就是目前球隊的最大問題。我們球隊已經對此進行了討論,球員之間也有溝通。”

“和我們比賽時,很多球隊會攔截中路,這是我們要適應的一點。如果他們繼續這麼做,我們會在邊路尋求突破。”

“對比賽我有種責任感,並時刻做好準備。當然對我而言,最重要的便是為球隊取得進球。”
即係咁佢就打最前嘅
即係叫唔好出佢
學下酒井咪得囉
In Sambo we trust
今晚六點又要含
FC東京は12日、青森山田高(青森)MF松木玖生主将(3年)の22年シーズンからの新加入内定を発表した。
森保一
森保一
森保一
午時到!
keymansoho
2 小時 ·
日本陷出局邊緣 森保一今晚定生死?
日本隊喺世界盃亞洲區外圍賽第三圈暫時嘅成績令人大跌眼鏡,至今只係得1勝2負,與同組被視為陪跑嘅阿曼同中國同分,出線形勢絕唔樂觀,而且佢哋今晚仲要硬撼同組實力最強嘅澳洲,隨時有機會再慘吞一場敗仗。日本自1998年開始就從未缺席世界盃決賽周,日本隊教練森保一喺1993年以球員身份經歷過「多哈的悲劇」,28年後嘅佢就有可能再以教練身份經歷日本失落決賽周席位嘅傷痛。
日本隊喺今圈世盃外先後輸咗俾阿曼同沙特阿拉伯,森保一嘅點兵同排陣亦都相當有問題,喺眾多新星湧現之下,佢依然堅持起用近兩季只係喺西乙踢波嘅柴崎岳,同埋到最近先至有班落嘅長友佑都。加上日本隊喺佢帶領之下嘅戰術亦都相當單調,球隊近3場只係入咗1球,日本傳媒亦都多次批評佢喺劣勢之下缺乏「Plan B」,呢位本土教頭嘅實力嚟到世盃外第三階段就見晒底。
喺上星期嘅賽事,日本以0:1輸俾沙特之後,雖然日本足協會長田嶋幸三嘅反應唔大,更加冇提過會辭退森保一,不過日本傳媒就已經傳出日本隊有可能喺今個國際賽期之後換帥嘅消息,換言之日本今晚對澳洲嘅一戰,好大機會決定森保一嘅去留。其實日本歷史上三次晉身世界盃16強,當中有兩次都係由日本籍教練領軍,不過日本教練始終國際賽同埋留洋經驗都較少,始終唔係令球隊更進一步嘅理想人選。
日本足球雜誌《Soccer Digest》近日就選出咗三位有可能繼任日本國家隊教練嘅人選,三位都係而家教緊日本國內球會嘅外籍教練,包括名古屋鯨魚嘅費卡迪堤、京都不死鳥嘅曹貴裁,同埋浦和紅鑽嘅列卡度洛迪古斯。不過文章都有提及,日本足協一向有一個不成文規定,就係如果教練人選同日職球隊有合約在身的話,足協就唔會出手搶人,所以日本隊要喺短期內換帥都唔容易。
不過前日本國腳城彰二就話,雖然請外籍教練教國家隊係好,不過要喺11月嘅國際賽期前完成交接嘅可能性唔高,建議日本足協繼續起用日本教練執教,不過就加入由外國教練擔任嘅顧問職位,令球隊可以加入一啲國際元素咁話。
其實日本隊過去曾經都用過薛高同沙哲朗尼呢兩位名宿同名宿執教,雖然成績唔算好突出,不過就好有觀賞性,對球隊戰術上嘅啟發亦都唔少。到底日本隊會唔會繼1997年嘅加茂周之後,再一次因為戰績問題而喺世盃外期間換帥,相信今場比賽之後好大機會有定案。
文:薰爵
不過前日本國腳城彰二就話,雖然請外籍教練教國家隊係好,不過要喺11月嘅國際賽期前完成交接嘅可能性唔高,建議日本足協繼續起用日本教練執教,不過就加入由外國教練擔任嘅顧問職位,令球隊可以加入一啲國際元素咁話。

雲yeahyeah???
緊係搵李志堅啦
搵李鐵

78%
風車Sir
8號風球仲踢唔踢
佢應該出到球迷陣,起碼古橋打正前
佢第一件事應該搵11隻巴西鬼搞入籍先
安那胡阿道,鈴木彩艷夠哂鬼未
佢第一件事應該搵11隻巴西鬼搞入籍先
安耶胡阿道,鈴木彩艷夠哂鬼未
見到邊個個名有唔係漢字既就出得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞