XT3 定 A7iii?

46 回覆
1 Like 18 Dislike
Nikon 唔係玩開無反,技術未成熟
完全唔同價位
無論機身定鏡,無可比性
咁應該要點比
咁我建議A7R3
XF8-16mmF2.8 VS FE 12-24mm F4
價格虛化焦段相約,SONY重量大勝,富士還要是水貨

XF16-55mmF2.8 VS FE 24-105mm F4
SONY價格高千多但是行貨,虛化重量相約,SONY焦段大勝

XF50-140mm F2.8 VS FE 70-200mm F4
價格虛化焦段相約,富士重量高一點,這焦段SONY用戶都買TAMRON70-180就是

大三元富士實在不出色,如果SONY配副廠更會成虐殺,不過買富士的大多也不會買大三元

定焦
富士18, 23, 35, 56 (全1.4) VS SONY 28/2, 35/1.8, 55/1.8, 85/1.8
富士虛化輸一些,價格佔不到便宜,而且SONY還沒有出動副廠...
退而求其次,富士就算出F2和F2.8鏡頭,價格也不佔便宜,也就18F2和27F2.8兩支餅鏡重量優勢下比較可以,不過SAMYANG 24和35 2.8表示...

當士比較值得入手的
XC15-45, XF16-80mmF4, XF18-55mmF2.8-4, XF70-300mm, 18F2和27F2.8
另外Viltrox作為富士最大救星,23, 33, 56這三支1.4的也不錯...
其他鏡則是選別的系統更好
R3同r4爭5000其實抵唔抵升
定焦就埋富士平既F2 F2.8, 應該好過Samyang 24 /35 2.8兩支鏡
而兩千幾要原廠FE mount 真係冇乜, 堆G 鏡2 手都要三千尾

btw, XT3個價應該平過A7 III 好多, 夠買多兩支鏡.
Z6對焦都快過xt3啦 下嘩

咁講無可比性 直接a73啦
出啦出啦
T1要輸比DK了
點睇
t1會贏
lck dk 15:7 t1
點贏
我fuji xt2 太jam過快門
世界賽t1加成
兩部我都有 以前用a7iii多 而家用xt3多
性價比其實差唔多 無論影相定拍片都做到
如果會影星 夜拍就a7iii
A7iii就算高iso畫質都keep到 機身仲有防震

而Xt3手感好 樣又靚 user experience完勝a7iii
咁如果二揀一的話
巴打會建議買邊部

XT3 好似冇A7iii 咁複雜
笑左
用黎用去都係果堆功能 用得多就唔複雜
兩部各有各好,兩部機都影到好相
睇心態
追求畫質、比較完美主義>a7iii
比較隨心純粹capture feeling> XT3

但我會揀xt3,平d輕d(計埋鏡),個mon靚d仲有touch screen,用上手係爽d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞