XT3 定 A7iii?

46 回覆
1 Like 18 Dislike
想轉無反,XT3 定 A7iii 性價比高啲?
z6啦好明顯
A7iv喇 用新menu
xt3 撚多兩野就會想換機
2470 kit萬頭已經有
A7iv好似就出
下話
出撚左幾年
出架啦出架啦 等下啦
屌佢班撚樣
有技術都唔賣
Full frame 太重,不了。如果講畫質,XT3>A7iii? 如果A7iii,小弟好驚會有同樣問題。

https://www.chinahot.org/science/176250/索尼A73快門故障!遭遇海外網友集體訴訟?.html
我卻是因為富士半幅太重所以沒考慮
當然也有輕的,但可選擇的太少
畫質都會係a73>XT3, ISO上FF有絕對優勢唔洗講,其次係Fuji鏡無Sony咁好畫質,即使你買fuji恆定光圈定係1.4系列都好,Sony都必定好過Fuji(當然價錢上有分別)

至於壞機問題好睇彩數,電子野呢方面唔好睇咁重,有人粗用都無事,有人長放防潮都會壞。

PS. FUJI長期用家,XT3/a73前機主既評語
唔好傻啦,講畫質一定係A7iii>XT3,機身差別定鏡頭差別都係。

至於壞機問題,我自己用緊兩部A73+一部A7R4,用左2年都正常運作。網絡上面大把人講呢部機壞個部機壞啦,結果大部分咪都係譁眾取寵,如果真係有大問題到咁,就唔會一大堆人買A73啦。
真,應該會入手A73,多謝Ching意見🙏🏼
唔係話怕重咩?
我意思係我想用單反
無反*
無反full frame的確比單反full frame輕嘅

不過都係fullframe

新sony d gm都相對造得輕
係連登仔同膠攝先會吹奏呢啲垃圾
Z6計埋cfe卡其實都仲好抵,當然鏡頭冇咁抵,但係28同40出左之後可以講過得去
搭單問 咁a73定a7r3
A7r3最抵
願聞其詳
z6有咩衰得過xt3 a73
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞