三國創傑傳手塗

284 回覆
102 Like 8 Dislike

請教下用筆塗點樣可以再減少啲筆跡
我已經較到隻油唔杰, 用筆係一浸一個方向, 乾咗之後第二浸就第二個方向
不過有時點都係有某啲位置有筆跡剩, 尤其係金屬油最明顯, 都唔知點執好
巴打係咪都用marker油?

如果係marker的話,除左隻ex白色最難控制外
又真係無乜遇到好大筆痕既問題...

我諗到既原因有兩個
一個係筆既問題,雖然你已經較好左夠水又夠實色既油
但係枝筆既毛唔夠幼,而且"索"油量(即係筆尖後面儲水個位)唔夠多
導致你落筆果陣拖唔夠油量,加上marker D油本身揮發速度好高,
咁就容易會有筆痕~

第二個係個塗法,我反而無去遷就個筆塗方向
我係以最快填色既方式去塗
例如話D金色大面積位,
我會開到成隻碟盤D顏料勁水同埋偏實色
然後一野隊枝筆落去(下面張圖)
沾晒油再高速填滿目標位置
咁等佢乾透之後就一滴筆痕都見唔到了

咁睇我可能係塗法關係(唔夠快)
因為我試過GM同琺瑯油都硬係有啲位有筆痕
我落親油都係有啲驚收皮同驚出界, 所以唔係大面積冇死錯人嘅就冇用底灰, 導致唔敢落masking tape)
有排練, 多謝巴打

近排我發現pilot 隻金marker 都幾好用

左邊係GM, 右邊係pilot
我覺得顏色參唔多, 但係pilot 有extra fine 頭, 畫金線冇煩惱
巴打有興趣試吓買枝研究下
枝金色邊度買
同埋個頭係點,可摸影嚟睇下

我剩係去過深水埗福/模倉,同埋觀塘6樓(唔記得咩名)
搵唔到其他廠既筆
大少少嘅文具店都會有
夜啲返到屋企po 個頭出嚟

求其搵隻膠匙羹影
最幼筆頭果枝好似幾唔錯
得金、銀色, 我都覺得用嚟劃線一流
支Fine用嚟補色, 尤其啲圓點或者噴射裝置出口位簡直一流
我有機會就搵廢件試大頭睇吓效果
尋晚無縫整衰咗啲手腳

頭先就溝返隻色去遮醜

然後試吓用濕盤大法

我驚水得滯, 前後上咗四層油, 好似少咗好多筆痕
不過可能係深色+非金屬色易控制啲?

遲啲試用濕盤上金屬色睇吓點先

唔知呢隻素組砌完會咩樣
巴打玩埋無縫
以前落筆地試玩過一隻
太大工程放棄左...
我砌過一盒正常版
好多Detail塗到眼花...

同埋佢盒裝入面得一隻悟空本體
要另外再買一隻,先可以合到悟淨+悟能

加埋本身買左一隻細悟空,一共砌左3隻悟空...
今次應該要放棄
呢期砌女多所以做多咗無縫
我都係用渗縫膠水做逸膠, 己已經冇用畢地
唔心急做得靚嘅嘅可以做完唔駛上色遮, 砂紙磨完拋光已經perfect池
心急得滯膠水未乾透就做會有機會有少少好似月球表面嘅凹孔, 咁就要用爽身粉+AA膠補窿, 補完磨平再上油(前晚就係手腳失敗, 肉色地方反而冇事

玩甲可以唔駛做無縫, 不過有事個頭同其他圓形位做咗會靚好多

頭先搵資料原來Gundam Marker 用濕盤冇用
我其實想搵呂貂, 但係到而家都未搵到
蘇州過後冇艇搭
咁砌女又真係要無縫既
唔係就同d figure比下去

無縫同打磨水口我都無乜心機整...
可能剩係鐘意上色同埋完成補色個滿足感
你話呢隻?
主要要想搵貂蟬, 但係好似有啲件事情响呂布度
所以要一齊搵
主要要想搵貂蟬, 但係好似有啲件事情响呂布度 所以要一齊搵
貂嬋我好似成日見到
呢個系列d女好似都滯銷
模倉見到隻黑化卡碧尼減到$29

反而呂布就真係難搵
呂布同趙雲呢d本身有跟車仔既都好快賣晒

我覺得幾靚, 同埋有可能試吓改造機娘
依隻好似唔係易有貨?
好似係店內限定
SDW未算好難有貨
就算有都唔會平
冇砌開我都想入依隻
用marker 都油到一達達 好似油到未乾咁
點搞

影相又影唔到出黎
如果手法冇問題, 咁就係可能Marker 太快乾, 冇時間處理筆痕, 所以一舊舊

我想嘗試用硝基thinner 開稀佢然後手油, 俾多啲時間自己操作睇吓會唔會好啲

千祈唔好用水/琺瑯thinner, 或者酒精開稀
雖然佢聲稱酒精成分, 但係用嗰幾隻開稀係完全油水分離上唔到色(利申試過)

係未試過用硝基thinner開稀... 有見過話用佢可以抹得甩啲色, 咁相信應該可以開稀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞