三國創傑傳手塗

284 回覆
102 Like 8 Dislike

悟空仔

三刀流孫權

個人覺得麻麻地既劉備

劉馬車

吸引我入坑既信長

最簡單但係ok鐘意既夏候淵

黎緊砌佢細佬定唔知大佬

有無ching係同好

用咩油手油
幾靚
幾乎都係用gundam marker…
大面積直接塗
細位唧少少出尼用幼筆油
都幾好用

20蚊一隻色有排用
硬筆頭都油出黎唔錯
當年唔識用 結果走去遮噴
係呀
問過人呢隻叫酒精油
色水夠飽和,一劃就靚色

不過揮發速度比一般油快
落手要快先少筆痕

美中不足係隻金色唔夠金
不過唔強求咁多了
隻馬紅色點油到咁鮮色
本身係黑底尼
就咁上紅色一層係完全無用既

要手塗一層底灰
再一層普通紅色
再一層螢光橙,先做到咁紅

淨係玩隻馬仔玩左全日
巴打整得好靚

有冇睇開邊d 教學片學?
信長用邊隻marker色?
好似無乜邊隻marker啱色
對比其他手塗ching算弱了~多謝你
主要係睇到郡氏好多色既marker筆覺得基本上可以應付絕大部份顏色
所以想試試純用呢種筆玩手塗
然後就搵下D片睇下枝筆既效果
https://www.youtube.com/watch?v=RNt-yL9fcjI

實際用過之後會覺得佢有平時用普通marker果種"一劃實色"既效果
所以就買晒D色番尼用金色用得最多到依家都未用到一半

呢度大約20隻色,連埋3枝較靚既幼毛筆用左400幾蚊

大面積無detail分色既位置,基本上一塗就過,而且好快乾
細位需要面相筆既位置,拎D盤仔唧少少點
其實都係心機野~

如果有大失手,可以用條片入面果枝修正筆慢慢抹走
呢隻油唔難抹走修正,輕手D慢慢油唔急
做出尼就幾靚

反而係用郡氏0.3mm滲線出界比較難搞
因為先上油再滲線失敗
修正會將原來既油都好易抹甩
要拎盤仔溝...
藍:marker隻普通藍70~80%+marker黑10%+10%微調
棗紅:放棄-直接原色,盾用marker紅+表層其他廠螢光橙

其他用原marker色可應付

信長應該係咁多隻最麻煩惡搞整得唔係太好
ching你砌左未
Marker隻金色擺耐咗會變屎色,不過識人係會將油完嘅放入玻璃櫃入邊,就可以keep得耐好多
唔係掛....咁仆街.........

有無實例睇下ching
暫時信長玩左幾個月都未有變色
https://www.youtube.com/watch?v=BQzm-JkXihc
上網搵到條片有人講

我自己經驗嘅話,最主要係氧化後隻金會無咁閃同會暗啞咗,近睇會變到好灰黃咁嘅色,但係遠睇唔多覺

有啲人會噴層保護油上去避免佢氧化、變灰變暗啞,但係一噴咗佢就會即刻無咁閃令令,要取捨
無問題啦
擺足一年都金
完全可以
多謝巴打分享
好岩新手學野
客氣
其實補番問題不大 反正油完唔會狂扭
早幾日買左迪斯派個支金色 軟加尖頭 幾好用

呢隻
d色會唔會黃金過郡氏果隻呢?

我之前都係用marker , 不過係噴......
巴打有心機遮噴
睇得出d色靚好多
冇遮呀,我到而家都未學識𠝹紙遮蓋噴嘢
啲細位都marker 手油,個陣仲未識買幼筆油,油到出晒界
果個專用噴好唔好用?
btw頭先試過枝舊既金色用耐左已經無咁靚色了
用嘅時候要係咁㩒個筆頭出油,但係好方便,起碼唔洗開油洗筆先,啲色又多選擇,但罐氣真係好難搵,我而家都係用啲泵仔同買油玩住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞