[教學]Nexus 5X 加散熱膏

183 回覆
41 Like 0 Dislike
話說,小弟用Nexus 5x三國無雙個陣,覺得部機實在太熱,一熱個陣cpu又降頻,搞到隻game 好lag, 所以決定參考當年xda 上面教Nexus 5 落散熱膏方法,幫部nexus 5x落散熱膏

我自己個部就做左白老鼠,試過冇問題,效果亦都唔錯

以下啲相係我幫其中一位巴打改裝既。佢部機前排中左bootloop, 琴日拎左上華強北整完,而且仲改左做4GB RAM

首先就拆曬塊板出黎先,其實好易拆,唔識拆既可以上YouTube 搵教學

然後拆左封住cpu個塊金鐘罩

然後將金鐘罩封住CPU個位個張散熱貼紙𠝹開佢,個個位原本就係有個正方框露粒CPU出黎

然後將呢張黃色貼剷走佢(我估呢張野又係散熱用,但一陣我會用塊heatsink 代替佢)

之後𠝹一塊差唔多size既heatsink, 搽完散熱膏再放落去 (呢塊heatsink係我係舊個把cpu風扇個度𠝹出黎

然後CPU上而亦都搽一層散熱膏上去(同電腦CPU一樣,好薄咁平均搽滿佢)

最後蓋棺完成

順手搞埋g4先, 呢部g4過保期中bootloop, 依家換左新底板
Lg啲板
痴撚線
電話都玩埋散熱膏
呢部係前日改左既nexus 5

Lg啲板

Lg啲板係咁鳩求其架啦 華為都好過佢
痴撚線
電話都玩埋散熱膏

其實依家好多部新機都有落散熱膏,g6 s8呢啲有埋導熱管
順手搞埋g4先, 呢部g4過保期中bootloop, 依家換左新底板

其實岩岩睇過g4 落散熱膏d改裝, 台灣已經有d神人改到出可以降低一半溫度
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=581&t=4532831

其實岩岩睇過g4 落散熱膏d改裝, 台灣已經有d神人改到出可以降低一半溫度
https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=581&t=4532831

岩岩整好G4

呢d濕鳩機搞黎都嘥鳩氣
呢d濕鳩機搞黎都嘥鳩氣

唔買都買左啦
Lg啲板

部部都一個擺法
Lg啲板

部部都一個擺法

之前拆iphone 同 MOTO 機, 我真係覺我個d先係設計
好撚癲
Lg啲板

部部都一個擺法

之前拆iphone 同 MOTO 機, 我真係覺我個d先係設計

Ching 可唔可以詳細啲講下moto, apple 啲設計點好法?想學野
lm 用緊moto,好撚熱想換電
好心L豬改善下底板設計同質素
上液態金屬嘛
Lg啲板

部部都一個擺法

Iphone 真係好砌
Lg啲板

部部都一個擺法

Iphone 真係好砌

Iphone 真係好易砌

一半
真正工程師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞