無讀hr係咪好難入行?

95 回覆
0 Like 76 Dislike
你其實可以自己study下
Tower Watson套job code 同global grading system
再發表意見
會長期比人睇唔起架喎
其實有都入到
不過仔好少入呢啲垃圾function比人鄙視一世
以前試過睇住黎做salary adjustment, 睇到眼殘
hr consultant 好冇做
其實一向都覺得炒得,都係雞肋
唔係
不過冇人睇得起HR,衰過audit 狗
on9
做hr但一個月搵2x-30k會比人睇唔起咩
好人好姐點會做hr
首先你FG邊度搵份entry HR 2X-30K
同埋,sorry,都仲係會

就好似做保險一樣
唔係淨係錢嘅問題
係有啲難pick up
but at least 有data support
好多公司亂尻咁黎
首先自我感覺係一個問題啦
你唔認同自己嘅工作點都痛苦架啦

同埋都睇你做咩function同咩公司
我做過C&B同all round
all round果陣要凑老細
啲BU head當我阿四咁真心唔好受
另一間公司做c&b 因為9成時間只係需要對internal HR同事
基本上佢地搵親我都係問嘢或者要人幫手
所以都客客氣氣無咩hard time
要做hr 有幾個條件

1,IQ<80
2,要黑口黑面
3,講野要夠尖酸刻薄
乞食科所以一畢業就咩都搵下
media &comm grad, 想搵HR工,見全部都寫
1.Degree holder in Human Resources Management or other relevant disciplines
2.College student with major in Human Resources Management or business related are also welcome

脷伸做過4年edu tech公司嘅admin parttime(打雜)
讀嘅野完全唔關事會唔會連first interview 都無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞