無讀hr係咪好難入行?

95 回覆
0 Like 76 Dislike
In-house hr 即刻公司嘅洗錢部門
重視 hr 嘅大機構通常會將 hr 斬開 c&b, r&s, t&d 咁做,做野學野都較有系統,唔重視 hr 嘅機構通常就係請 hr 番黎做打雜做黑面

Hr consultant 就係幫機構做 study 俾 advice, 做 headhunt 果堆,即係賣 hr service
有degree 就得
有幾複雜
Day-to-day hr activities 手板眼見工夫真係搵個 f.5 仔都做得掂,但講到 hr strategic planning 級數就完全係另一回事,不過講到尾都係要睇個機構有幾重視"人"
有手有腳識呼吸就得 最好有閪
做sales 好過啦...
樓主女人黎? 做d女人工做乜柒
最後個package 咪又現價 20%up
benefit 跟grade 定
最多咪定新role 放入乜grade

仲有d 乜strategic planning咁勁
如果 hr 純粹做依啲,CLP MTR 啲 HR director 炒得
你list d 意義岀黎
咁仲有乜
我係仔都想知男人非hr major點入行
上 hkihrm 了解多啲關於 hr functions
Interview 都吹到兩嘴
讀個勞工法例course?
有撚 非本科入行
最緊要個人夠八就做到
咁因為你見d工未到SM / Director level 先會俾人咁串
好正常,你廢未俾人串
正常大公司有pay strategy
公司想請咩人 開緊個價合理?
公司開緊p50 p75 p90?
要做benchmark
另外package 唔止係人工
AL medical 都係一部份
咁樣成個staff cost應該點樣拆?
benchmarking 唔係出面公司做咩
al medical 唔係又跟grade 咩

係條友叫高
你先package adjust
左加右減
加唔加 食幾多
你都係ref 人地interview comment
間間公司唔同做法啦
有啲同consultant 買data 跟住自己做
有啲比錢consultant做
但最後internal make decision係HR

AL medical 咩level 拎咩benefit 呢樣咪HR 定
有啲公司想一視同仁 可以全部grade都18AL

有規模嘅公司正常有pay structure
Eg 公司想請P75嘅人
咁咪做benchmark 睇翻market 上p75嘅人嘅package係點
黎design 個package
同一時間要review埋internal 同一個position係點
佢係咪p75嘅performance ?
有無under or overpaid?

結論都係要睇翻你做咩公司
無錯
呢d咪大家認知hr 的野
亦係班hr 對手揸的role
跟本唔知做乜 要乜人
到最後只係做計錢
Ching 做HR consulting?
唔係啊
in house C&B人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞