【連登 商業電台 光明頂 討論區(七十一)】

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
仲信政府?睇吓黨報有乜指示可能仲實際
我早幾過月就係聽個教師朋友講
估唔到咁快就咁接近
有個同事想教埋班中六教試

睇來依排會有教師比錢就
但係點睇大媽都唔係親啲咩?
上幾個月睇台灣關鍵時刻已經不停咁吹, 依家港府最新order係比人走唔比錢走, MPF要扣住o係香港, 我當時睇到一頭霧水, 依家真係愈o黎愈似咁做
係教師圈其實傳左幾個月
第一次聽係話停牌取消公積金
之後講到公積金當mpf bno唔比拎
佢話冇人走唔通你會信?
講起 有冇人有聽聰心直說 講 晚晚抽其實係已經失去左作為棋子嘅價值先比佢返中国
3贏都係3輸
轉左口風啦
而家紅媒報導移民棄老正仆街
佢快d立法啦
我都走
你立完我多d鄰居
信黨 唔驚
我知呀但係今日又出咗份鱔稿話腥港前途一片光明啦
情感勒索
19有個新遊艇廣告
#admin專欄 #中国停電陰謀論 #打仗機會愈來愈高? @windseasonbro

最近大家都討論中国限電陰謀論,我又嚟鳩噏下:

中国限電,早喺今年夏季中国就有地方限電。而喺九月廿三日,限電影響範圍大幅擴大,所以網路上一片不解:點解連北京都要限電到十月八日?

本來,中国喺接近十月時候限電,大家會估計佢係為咗十月一日中国國慶畫面靚而做,但解唔通點解要停到十月八日,好多人都認為純粹同澳洲鬥氣而唔買澳洲煤,風巴想分享下我嘅睇法,我認為,中国政府有以下考量:

孟晚舟案揭示拜登同民主黨同中国有Deal,可能喺環保方面都Deal緊,中国想以限電環保為正義之舉拉攏各國左膠以壯大影響力

25/09/2021,喺2018年因為涉嫌違反美國對伊朗嘅制裁令而喺加拿大被捕嘅孟晚舟突然獲釋,同時,被中国扣押嘅兩名加拿大人同兩名美國人亦隨即獲得中国當局嘅釋放,顯示出拜登政府一直有同中国Deal,而且個方向係「競爭」而非「戰爭」。

政治,係妥協嘅遊戲,但搞政治嘅人往往會出賣其他持份者。以拜登為首同背後一班環保意識形態充斥嘅美國左膠大概會同中国Make deal:「如果中国碳排放減少,咁美國唔會再畀咁大政治壓力施加於中国」。

「China is not the problem, the problem is climate change」、「现在咱们承诺减少每年用电,碳排放,咱们的决心和成果你们看到吧? 咱们自己也受限电影响也愿意帮助世界减排,中国人是友善的民族,是身体力行的民族,你们美国鬼子自己说减排不还是空话吗?」、「We should not blame China anymore, they are doing something good for the earth」...

澳洲煤貴,反制裁澳洲,以各國為敵團結自己人

從美中貿易戰罷買美國大豆而向南美購買大豆結果被人以美國大豆原料Mark up幾成至倍計當水魚舞後,再死死地氣買返美國大豆,同罷買澳洲龍蝦/和牛之後死死地氣買返一事可睇得出中国好興以「反制裁嘅十四億人購買力嚟顯示出自己有Bargaining Power」。

之後就算因為煤炭不足以致停電,佢都大可以話係因為各國欺壓中国,所以中国人要更加團結。

以停電備戰,鼓勵國民養成儲資源習慣

人喺缺乏資源嘅時候,先會謀儲藏。之前幾年中国大量人去世界各地「爆買」,武漢肺炎正好箍住外逃中国嘅資金,但中国人亦唔會有戰略儲備同心理準備,萬一打起仗嚟停水停電就會好混亂,於是乎中国政府製造呢個停電措施,順便令國民準備好萬一打仗,都唔會構成心理混亂同恐慌,當呢兩件事都唔存在,中国面對戰爭嘅勝算更大(起碼減低「恐慌」引致嘅叛亂機會)。

各位,我上年已經寫過好多篇關於備戰嘅準備,希望大家撳下 admin 專欄(包括但不限於呢條link呢篇admin專欄)睇下,認真考慮整返個救生包,同埋大量食水,戰爭嘅可能性愈來愈高。

後記:

喺689掌權嘅年代,曾經有「建制智囊」指出香港應納入南方電網,由廣東供電,亦呼籲中華電力及香港電燈公司淡出,以「內地提供便宜高質電力」為名進行討論,時至今日回想,好彩無發生,如果唔係今日我同你都可能要「跟內地患難與共」,一齊停電,玩撚完。

黎生,係講緊工都無得你返。
有冇得搵返潘東凱
而家係咪晚晚唔同嘉賓?
入場先

各位巴絲好
今日邊個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞