世界根本係個謊言

76 回覆
51 Like 9 Dislike
打個飛機/叫隻雞應該人生充滿返希望
人類就係自己滅亡嘅原因
戰爭 濫權 貧窮 歧視
我覺得如果人要永續
就一定要融為一體
概念類似人類補完計畫
人為財死 鳥為食亡
我無可能改變世界
因為人類唔鍾意改變
起碼係香港求改變只會被認為係搞事
我嘅目標就係盡快完結痛苦
利申 唔會自殺 但寧願無痛地死去
性慾呢啲有得一時 然後呢?
搭上的士 依舊係一粒塵世中嘅粒子
其實呢句好有問題
明明生物應該為生理上生存而競爭
但人類硬係要搞咁多野 最後都係搵餐飯食
有時覺得法律同社會好鳩
如果唔存在 對人類物種可能仲好
都係覺得人性本惡
無人完美
邊個人都有缺點之下
總有一班人係不斷破壞緊你對「好」嘅認知

如果唔忍,事事屌
辛苦嘅只有你一人
覺得忍 係kind of 放低執著
明白 大概係對世界嘅現況無能為力
只能接受同改變心態?
我估partly印證左人類都係仆街呢件事
無 如果你會食飯既 即係你屈服係慾望下

唔洗再講呢啲廢話 未夠厭世 超脫凡人
你開左post就已經改變左歷史啦
正如歷史上犧牲既英雄義士
佢地既死當時可能係悲劇
但正正係因為佢地先有我地依加既安穩生活
如果當年冇佢地挺身而出
我地依加可能生活係個慘不忍睹既地獄世界
正正係因為每個人作出既決擇
慢慢推砌出一個唔同既未來
我個人認為生存同慾望係兩件事黎…..
生存講緊足夠運行到你嘅身體機能 例如進食、飲水
慾望應該係再高一級 好似七大罪嘅果啲咁
無佢一樣唔會死 但你如果生存都未得就唔會過分追求?
我開post係改變未來啊衰鬼
歷史係發生左我改變唔到
Anyways 其實我覺得而家嘅世界都夠慘不忍睹⋯⋯
只係由生存嘅地獄變成靈性上嘅煉獄
講到對世界咁絕望 得3種情況

一係改變世界 一係quit game

但你兩樣都無 即係中二病發作
會唔會係因為我未思考到行動嘅階段
我都係啱啱發現姐比啲時間黎好喎
我地盡自己所能就夠
人存在係冇意義
之所以人追求物質,財富,權力
就係填補心靈既空虛
我同你一樣諗通左
唔再追求慾望
於是個心就好似穿左窿咁
做乜都覺得冇意義
但其實理人咁多都唔係辦法
最重要係你要相信自己直覺
做你認為應做既野
唔好做覺得係錯就好足夠
真係大師 我就係要呢啲答案
我最近一直諗唔通就係呢個位
既然人存在無意義,點解重要生存
So far我都真係跟住自己嘅判斷去做每一件事
起碼每一件事都對得住自己先
多謝大師
唔洗ff咁多 你講既野應該係人都知

唔通個個道德規範轉世咩

諗下點樣搵人生目標 過得好啲仲好啦
有bug啊喂
如果世界一切對我都無意義
咁我仲點搵動力去追人生目標
不過放心上面有位ching 已經比左個唔錯嘅答案

客咩氣丫,大家都係人
幾時都話連登係個好地方
2021年香港人應該追求更高嘅政治質素,試下用行為主體理論幫手
https://lih.kg/hBQAwS
你期望咩狀態?資本主義出現之前嘅社會?
但如果做左自己判斷係啱嘅事 得唔到人嘅認同 然後要承受個後果呢

你講嘅嘢我兩年前有相似嘅realisation
之後一直跟住直覺行 覺得可以戰勝心入面嘅黑暗
但而家感覺唔到咩係啱定錯 唔知‘世界’想我點

咩係岩咩係錯其實你心好清楚
唔好比世界動搖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞