日本IT狗 你問我答

279 回覆
13 Like 15 Dislike
睇你覺得IT專唔專啦

日本local唔係好多人做IT又識英文
同埋IT 有technical interview
可以filter 到d 唔岩ge 人
而公司搞visa搞個人黎其實好簡單(唔計肺炎)

所以好多公司都唔介意請oversea
唔識日文你好難搵到用日文溝通ge公司
你想寫都未必有人識睇
搵外資
or樂天果d 自稱內部用英文
請好多印度 廉價勞工
OT睇公司
有d人工會包左OT錢
但未必要OT
只係就算OT都唔會比錢你咁解
睇能力
https://opensalary.jp/

乜9都無
真毒
係 而家全部入唔到
請唔請人就睇公司
有d日本公司會唔介意請定先
反正佢地新卒都會早好多出offer
咁撚多 Software Engineer
樓主你係做呢行?
個網應該係IT狗人工lor
我係IT狗
https://opensalary.jp/explore-salaries

排 Role 嗰行
大半頁紙都係 software engineer

btw 如果以工作 Visa 以香港身份的話佢請我嘅話
我個人駛唔駛喺香港搞啲乜野文件?
而家個人係英國
同埋已經返唔到香港 你懂的
喺英國又未有國籍得本 BNO 喺手
(不過都想喺度扮下浸過咸水幾年先,加上喺呢度冇人冇物,而家努力緊 N2)
software engineer 先請得多人姐
做frontend backend title都可以係swe

應該就乜都唔洗
良民証都唔洗
係要去日本大使館搞visa姐
文件 畢業證書果d可能要寄比佢
(certified copy)
感謝
你而家喺度一個人住? 房租貴唔貴
豐儉由人
日本好平都有
3、4萬東京都會租到

睇你接受到間屋幾大同幾舊同埋車站距離
但租屋有好多麻煩野
唔係間間都肯租埋外國人

我係1個人住
近車站嘅話佢地係咪好鐘意踩單車返工放工返學放學?
見啲模擬試題同動畫成日都係咁
定假像黎咋?
電車好貴 有d人係唔搭電車直接踏番學
番工應該少d 因為公司會包埋車錢

好多人會踏單車去電車站

近車站就唔洗踏啦
近車站租貴好多
講吓工作方面有啲乜開心嘢, 唔開心嘅嘢
介唔介意講下資歷同依家年薪大約幾多?
定係樓主覺得仲underpay過香港?
呢個可以計下人工到手有幾錢
https://japantaxcalculator.com/
唔係100% 準
但單身係差唔多呢個價
我都想係未來幾年內過日本搵份IT工, 但上網搵個d 外國人求職網,一堆IT工唔係software engineer 就係app developer
完全唔係我做開既system engineer
對於果2類我係0呀
本身就唔鍾意對住啲code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞