日本IT狗 你問我答

279 回覆
13 Like 15 Dislike
點解請唔到本地人, junior都無?
好難答
間間公司唔同
大d IT公司的話可以睇下glassdoor有無
IT搵工果陣會唔會都好似傳統日企咁煩
諗住報語言學校
睇下洗唔洗特登搵d有就職支援
佢話會教你interview 寫CV 同幫你搵工
唔係fg
間間唔同
但實有公司好似傳統日企咁煩
尤其係你如果報D 傳統日本IT 公司
例如docomo果D

我會建議你搵D 唔洗煩ge公司
好多就咁上網禁制apply
填個人資料, linkedin
technical interview
香港人應該易適應D
小弟土木 grad, 做咗幾年嘢想去日本做 IT 求收留,聽到咁都安慰下
諗緊應該讀 master 定嗰啲 bootcamp 好
日本master要做research喎
諗緊香港 master 定日本 bootcamp好

見 polyu嗰個好似 non it background 都入得,但又見有人日本 bootcamp grad 都可以搵到工有啲 confused …… 好似 bootcamp 真係捷徑嚟咁
日本bootcamp我覺得會容易d
始終你人係日本
同埋bootcamp公司應該會幫你搵工
master就睇你揀咩科
data science 果d比較著數
好同意
唔識日文 搞乜都好麻煩
好奇你唔識日文點生存到咁耐
識唔識到朋友
日本IT 真係唔難搵工
尤其識日文 無經驗無學過都會搵到工
所以如果香港讀完master先黎日本搵都應該唔難

拎居留其實比起其他發達國家算好易
是但有份工住夠10年就可以搞永住
(幾年後會唔會改policy 就唔知)
未到一句都唔識講
但都生存唔到
就死
其實毒撚一個更開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞