ps5 m.2 ssd有咩好選擇推薦?

69 回覆
7 Like 12 Dislike
1)M.2 SSD 需要為 PCIe Gen4 以上

2)容量必須在 250GB 以上、4TB 以下

如果你安裝的 SSD 不符合要求,將不能在 PS5 上使用,你需要即時關機並將不合符規格的 SSD 取出,PS5 才能開機。

https://unwire.hk/2021/09/17/ps5m2ssd/game-channel/

想買條2gb,大家有冇好介紹?
要Gen4咁戇鳩
有啲人搵食機要剪片都未必用到Gen4啦
btw, unwire個安裝示範係咪冇落standoff, 定ps5唔需要

2GB 就是但啦
2gb
係喎
有人測試過慢或快既牌子,實際都差幾秒,直接揀左平既2TB算啦
吉pcei3.0得唔得?
唔得
冇game所以2gb就夠
我2tb打錯2gb
Samsung 980 Pro
比你插仲想點
係咪因為啱啱出gen 4 所以咁貴? 佢嘅速度同錢價 同gen 3比完全低性價比喎
呢排好似 980 Pro 1TB 腦場賣 $1399,但大前提真係要有咁大容量需求咩?
一隻game過百G 你話呢
我用緊但暫時都冇game裝等過多一大段時間有 game,順便等埋 Gen 4 ssd 落下價先買啦!
1TB ssd差唔多啦
隻game total size大, 但係有冇需要load到咁快先
以而家啲game黎講, gen3 gen4 load game時間直係差嗰一至兩秒內
gen4 ssd又未去到好普及個程度, 部機唔兼容埋gen3 真係怪怪地
等佢有大量 game 可能 gen 4 ssd 都平哂,會唔會出到 gen 5
死雞 FireCuda 530 好似幾抵屌 同埋一定支援ps5
https://www.ptt.cc/bbs/PC_Shopping/M.1628420607.A.86C.html
贈品大舊過件貨
1B = 8b
2tb = 2048/8 = 256 tB
所以我想直接買2TB一勞永逸
買4tb
1TB M.2(PS5)+1TB SATA(PS4)乜都夠啦
唔好唔記得內置衰衰地都仲有600GB可以用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞