big4 人工交流區

917 回覆
33 Like 16 Dislike
依家仲等人用到唔洗discount
一定唔得
SM1都上唔到
好多層面
1 好簡單ot, FS 補得足好多,就算冇ot過 都有ot 錢比你
你係non fs, 你ot 300個鐘 有冇30個鐘ot 錢比你都係問題

2 相對冇咁wok, FS都wok, peak都可以去到2-3點
但係non fs係o 到天光都大把,fs slack season 真係slack season , non fs slack season 都一樣係peak season 依家差唔多冇slack season 可言, 一句唔講比個ipo你做,一係中630 930

3. 出路多 出去人工未必cut 甚至加人工過 或者啲工作多bonus, 今年HKFSR 17 applied, 好多insurance 既人都出咗去, fs其他team既 banking fund , 呢啲出珧去都可以有幾唔錯既bonus( 呢啲普通現況,當然有啲人減人工走 亦都有啲係勁高人工走)
Non fs 你唔係做大公司audit 攞住堆廢job audit experience 你可以走去邊 走得都未必靚啦 平手過已經還神
仲要計埋出到去
做FS 升職同轉工既機會都比non FS高
同一分數 MT又唔係個個收
big4人工又真係跳得快

做其他工不確定因素太多
有條大路係度 正常都揀CPA firm
仆街食屎狗EY
勸大家有得揀,千奇唔好入EY
寧加SA1人工,都唔加SA2
依家fs 第一點同第二點都無咗,唔可以用10年前睇

第三點,反而好多人唔想做insurance
Fs 都大把廢job
大把工係好過big4 ,但太多不確定
Big4 算叫咗發唔到,但一定唔會餓死
有fd 黎緊FG入insurance 求各位巴打share 下點睇ins
我唔係fs,但識人係,我自己fs fd成日話唔想insurance 好想走

都話fs insurance 係多野做,ot 錢唔算多,出黎只可以跳保險公司,但insurance 係bank fund 兩個sector 代替唔到

Fg又唔使太擔心,做完一年唔想做咪apply第間big 4 fs
不確定我同意嘅
但最搵錢一定係用front office,嗰啲先係幫公司賺錢
Accounting始終係cost centre
感謝巴打分享聽講ins 入面都有做埋ins 既wam (即係保險自己有d fund),會唔會幫到跳去fund house 之類?
但保險都係authorised fund
出面啲fund house 都係hedge fund或者pe fund多
特別係PE fund,ins應該無乜機會掂
你做過某大客幾日,都可以同人吹自己做過啦唔算講大話嘅
我聽返啲人講出面都唔會問你details ,你show到你好熟就得
本人s記
Comm都好呀 做audit最緊要有信念
明白哂!唔該哂巴打想問埋如果ins 轉wam/bank 會唔會discount?
都係講返唔好以為fs無細job ,真係有人做到Sen 都係細job ,唔好以為fs個個大客

至於interview 都係睇interviewer
Big4 轉big4 唔會,但試吓係自己間公司搵辦法係拎到fund bank job 先
依家d人工咁高既。但quality就差左
果時個manager 同我講話其實佢就覺得fs 同non fs 都做下先會知自己鍾意邊邊多啲,fs 人工係多但難升到上去,non fs 跳出去人工未必夠fs 嘅多仲可能要cut 但就有機會升上去

Audit fee 又少咗,人又book 少咗
班Sen 全線死曬,人都帶唔到,自生自滅mode
Quality 點會好

物價都升n倍,人工仲要停係二年前?
佢做到cfo 係因為佢勁,上到sm ,唔係因為non fs

去到sm 呢個grade 做cfo 好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞