法律從業員,沒有比任何人優秀,他們只是擁有某種知識而已

41 回覆
53 Like 4 Dislike
On9 垃圾文

照咁講
醫生都係只是擁有某種知識
任何知識都係通識

實情係
現今的知識都係西方發明發現
但香港有部分人 包括黃藍
擺唔甩支那思維
梗係套入唔到

有人以支那思維套用係英式法律
搞到不倫不類
然後屌鳩所有法律從業員?
On99
個記者自己就係用緊支那思維嘅最佳例子
法律實情都係玩梗程序同技術 搵疑點
但佢地比一般人聰明同語文能力強得多
先可以駕馭得到呢啲知識喎

如果係埋沒良心嘅狗官就另計啦
其實佢冇屌鳩法律從業員
「法律從業員,沒有比任何人優秀」
表面上係話緊法律人其實同普通人係一樣(我覺得係事實)
實際上係批判人類對法律的祟拜

點解「法律本該是通識」?
呢樣一早有人質疑過
明明社會上所有人都受法律約束 甚至會接受審判
但係冇一個課程會教你法律知識
更嚴重的問題係 當然上到法庭的時候
你會被假定了解所有法律程序同原則
最後的結果就係贏輸同你啱定錯未必有關係
而係你有冇充足的法律知識
有人本身自己就有法律知識 佢了解遊戲規則 咁佢喺庭上就好似有特權咁 即使佢係錯 仍然可以用「法律漏洞」黎脫罪

有人本身冇法律知識 但佢有錢買起律師的時間 利用律師的法律知識幫自己贏 亦都好似有特權咁

咁冇法律知識又冇錢請律師的人呢?
佢地被假定了解所有法律原則同法律程序的情況下進行訴訟
呢個係唔係一個公平的訴訟?
所以坊間一直都話「法律係有錢人的遊戲」
而家的法律制度就好似賦予某類人有特權咁
依家嘅法律已經唔再係有錢人遊戲,而係手握權力者嘅把戲
唔係剩係講香港
其他民主國家都係咁
郭偉健呢啲根本就垃圾
讀多兩本書就覺得自己叻晒
政治委任既官有咩咁叻
淨係用權力 係人都識
廢話
唔明就廢,明就有用
你明唔明
冇法律知識又冇錢請律師嘅人一般嚟講都可以申請法援

不過你諗唔到法援都可以算係基本法律權益知識唔夠普及嘅結果
法援只係扮「法律面前 人人平等」的產物
法援唔係一定批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞