點評:AOE世界盃賽 - 香港對瑞典 2v2 (2)

295 回覆
55 Like 6 Dislike
今日消息,Viper都走左去FB
都係AOE2直播好睇啲
Viper其實好有娛樂性

但去fb真心唔想睇
FB咁做只會令twitch跌左,但自己唔會多左人睇,我覺得FB咁樣博真係唔值。
以本傷人
鍾意睇AOE2既未必會睇AOE4,AOE社群本身就要面對選唔選擇move on既問題,仲要宜家T900同Viper兩個咁有份量既台咁樣入左黑洞,對成個AOE社群都唔係好事。
認同巴打睇法
facebook大把錢 viper似想賺夠退休就真
aoe2唔知玩到幾多年, 隻手又唔知玩到幾多年, 袋定錢好d
Reddit都估因為隻手想袋多筆錢
同當年微軟既Mixer一樣
但微軟都衰左,你估FB既結局會點
個戰役既影片都好有心機,好多實景
同埋佢起緊屋
估都計都要6-7球嘢
佢呢個職業應該做唔到按揭
真係有得袋就袋咗先
FB個界面衰撚過Mixer
頂你,我連MIXER係咩我都唔知
兩個𡃁仔自己寫嘅streaming platform
後尾俾Microsoft 睇中咗
用唔知幾多億收購咗 整合做Xbox嘅streaming platform
其實mixer唔差的
不過例牌呢啲大公司收購完好多時都越搞越衰
最終摺埋
btw mixer其中一個始創人係viper fans
所以當年viper 轉mixer都唔係純講錢
Viper 話其實搵少咗
Mixer介面比較似Twitch
但係簽約同FB差唔多
都係唔畀跨平台,同埋有直播時間同觀眾要達標
微軟就係見用左既錢達唔到要求而收皮
佢收皮個時話會同FB合作
協助班實況主過渡到FB (非強制)
但班實況主睬佢都傻,9成9去番Twitch或者Youtube

所以實況跨平台99%都係Twitch + Youtube,好少有其他選項
https://youtu.be/JBCJsoXn_nY

錄返集馬友先
鷹真心好煩
唔知AOE2社群會唔會因為4出左而散?
下次平衡
一、共同
1.房子近防在黑暗時代少2,封建時代少1
2.木牆現在花費為3木(以前2木)
3.遊牧有五分鐘條約時間
4.新合作戰役(柏柏和帖木兒戰役)

二、各文明調整
1.阿茲:豹勇士+15hp
2.緬甸:金冠改為騎兵對弓兵+5傷害(以前是加建築傷害)
3.拜占庭:團隊加成僧侶治療速度增加(50到100%)
4.賽爾特:松蘭武士攻擊力+2(8到10)
5.庫曼:射箭場和馬廄花費為100木(原為75)
6.衣索比亞:彎刀勇士+5hp;精銳彎刀勇士研發成本減為900食物450金
7.印加:槍隊長+10hp和1近防
8.日本:精銳日武研發成本減為750食物650金
9.馬利:飛刀女+5hp
10.波蘭:精銳錘子兵訓練時間增為12s、移除攻城工程師
11.條頓:條頓武士攻擊+2、近防+2
12.維京:失去拇指環、步兵在封建時代生命直接加20%、狂戰士攻擊+3近防+1、精銳 研發成本減為1075食475金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞