點評:AOE世界盃賽 - 香港對瑞典 2v2 (2)

295 回覆
55 Like 6 Dislike
原來中間有場T90 vs Dave

想聽Marcus 講
第一屆RBW VIPER決賽就係用條頓喺同一個地圖(land madness)輸俾MR YO
自始之後就俾人笑washed up player
年幾都冇乜贏過大賽
今次佢真喺邊到跌倒 喺邊到爬返起身 鄧佢高興

其實佢手速本身唔慢, 佢哋用capture age呢個casting tool去度佢eAPM
佢既速度其實係top 3
不過佢手腕生咗個良性瘤, 打得耐會痛, 影響操控準確度
佢話打完今次比賽會去做手術 希望佢醫返好 可以打多幾年
唔想AOE之神咁早收山
第一屆RBW VIPER決賽就係用條頓喺同一個地圖(land madness)輸俾MR YO
自始之後就俾人笑washed up player
年幾都冇乜贏過大賽
今次佢真喺邊到跌倒 喺邊到爬返起身 鄧佢高興

其實佢手速本身唔慢, 佢哋用capture age呢個casting tool去度佢eAPM
佢既速度其實係top 3
不過佢手腕生咗個良性瘤, 打得耐會痛, 影響操控準確度
佢話打完今次比賽會去做手術 希望佢醫返好 可以打多幾年
唔想AOE之神咁早收山
https://youtu.be/S5hj505cEJ0

多謝支持,補返場final 先
手速好差咩 不嬲都唔及larry架啦
feudal仲頂到應該係代表未退步喎, 呢兩年larry進步左幾多
我會覺得係慢熱左, 唔係下下玩到100%, group stage有幾場玩得一般,
間中first game 漏下油咁樣
唔係遊戲內姐係點
吹得大左
冇幾可聽viper走出aoe2 系統地講game theory, 呢d 係day 9做
我覺得d人睇小左新選手追上既程度, prize pool大左自然有新talent
競爭性強如lol, faker d人睇返舊比賽, 都話d play 宜家睇返唔係咩特別野
如果aoe2 有lol dota咁多人玩, 我地都未必睇緊呢堆選手
今次rbw5佢變打法前期aggressive左好多 可惜今次冇yo冇得睇佢復仇
真係好睇
成日覺得yo呢d大陸選手會出cheat

例如睇有幫手live 收情報(9估唔知實際係得唔得)
雖然係支那但佢實力係值得肯定既
如果真係cheat個啲 top player會直接棄game唔同佢玩 例如ertug
其實我想問下直播同選手比賽相差幾耐

如果得10分鐘個咁少個種

其實咪會有情報外泄出現
RBW 5 LAN event 冇delay
平時online 比賽視乎規模會有1-2分鐘spec delay
RTS game講即時戰略反應
1-2分鐘delay已經好夠
10分鐘前既資訊冇乜用
平時ladder都已經打得贏viper啦,
會唔會係賭上十幾年career出cheat
比賽保險d
搵個人幫自己mon下有冇邊度偷起堡/偷採資
我覺得已經夠影響戰局
Anyway

Viper今次贏左真係幾開心
其實睇近期戰績同埋紅牛杯之前既紀錄
Viper一早唔係最top

Hera先係紅牛親生仔(估唔到會輸mbl)
Liereyy其實好多人都認為佢先係近代最強
Jardan 都有好高既官方評分

Viper對上佢地其實好多地方投票都係壓倒性睇佢輸

(雖然晉級賽都輸左比liereyy)
larry勁在冇乜點練都可以keep住咁高水準如果好似hera咁操法真係唔敢想像
spectator會check唔到?
fog of war外無啦啦去某個位, 宜家仲要冇scanning
真心覺得佢既moba background幫到佢學micro
ballistics箭當skillshots咁避
Liereyy戰術上其實真係無特別出色
但係手速微操應該全盛期viper都唔夠佢黎

用硬實力屈贏人
幾架投石車都可以用弓兵硬食你
肉馬撚死d槍兵

完全違反隻遊戲既相剋機制
睇咁耐最鐘意都係viper
佢娛樂性最強

其他player
一打機即刻講唔到野
係viper先可以一路吹水一路打機
仲有就係viper的英文算係比較好
仲聽得明
聽講duat一次,1分鐘頂唔順
daut d 口音( 但聽唔到都好鐘意睇,太搞笑
https://youtu.be/vcC6sGS7yPA

完咗red bull 開始播返馬友盃
台灣微軟搞既比賽
https://reurl.cc/ZjneEW
9月27日~10月3日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞