有冇人咩都驚一餐?

74 回覆
63 Like 5 Dislike
冇啦啦放閃都有
你係咪太愛佢
我都想驚
依家星期一至日對我嚟講冇分別
你對自己要求高啫(?
Exam加油
冇樓主咁嚴重,但一踏出comfort zone就好驚,好唔想試新嘢同改變。
一踏出comfort zone 就緊張到喊
萬二分感謝
我係驚啲芝麻綠豆嘅嘢,例如驚閂唔實水喉,鐵閘嗰啲,唔知自己搞咩
新嘅環境 新嘅面孔
自己一個面對真係會好怯
希望你身邊有親切嘅朋友幫你適應
我有諗過如果我係李嘉誠個仔
鐵閘閊唔實比人偷嘢 爐頭冇熄燒咗成間屋
我應該都未驚過

結論係…
終於有同伴

成日都會有畫面
例如過馬路會有突然有車衝紅燈嘅畫面
或者喺路邊有車駛過,
會有自己失驚無神行出去被車撞嘅畫面
有時洗頭合埋眼
都會有畫面睜開眼有恐怖人樣喺眼前
諸如此類

仲會成日驚啲小事
返屋企路上會驚被人打劫
到門口開門又驚唔知邊到走個人出來入屋打劫

自己個人方面又會驚呢驚路
做功課就驚gpmate做唔切做唔到
畢咗業一諗到interview就好擔心同緊張
愈諗就愈唔想搵工
到決定返新工就會擔心環境、人事、做唔做得來
(利申:junior工)
正式返咗工就擔心人地點睇我
一言一語都好慬慎
總之每一次件事可以擔心一輪

然後每晚都會諗自己好煩膠
平時同fd見面都冇事
識安慰朋友但唔識安慰自己
試過同fd講呢樣煩惱,都係話我諗太多
不過依家一擔心/驚就會諗其他事分散注意力
或者聽下歌就好好多
我都係…
見緊輔導好左啲
,不過我成日都覺得自己太神經質,唔知有咩方法可以改善到
我覺得自己都有輕微焦慮症
有咩解決方法?
同埋點解食藥會醫到?咩原理
其實都要睇吓你嘅症狀係點,始終每個人都唔一樣
有專業人士幫會輕鬆好多,可以搵吓輔導員或者社工,同你分析返焦慮嘅源頭再用唔同嘅介入手法解決

至於食藥其實有好多款,最普遍可能係serotonin血清素,係一種情緒穩定劑,詳情可以自己google,不過食藥可能治標不治本,配合心理輔導先最有效
邊度會有得睇

落樓梯會諗自己碌落去或者後面有人推我
出街驚無關好門 成日double check
Metoo lm
以為自己打
以前係咪有目擊過車禍發生

「有時洗頭合埋眼
都會有畫面睜開眼有恐怖人樣喺眼前」
一樣不過通常睇完鬼片個個星期先會諗依啲嘢,搞到睜開眼都要掙扎吓先

個人方面驚咁多嘢,我估主要係因為冇乜自信應該食藥都冇用

我選擇瞓覺咩都唔洗煩
Google 下廣泛焦慮症
情況同樓主一模一樣
成日驚好多不必要既野已經好多年
例如係睇過既交通意外新聞會好深刻印象
有時搭搭下車會好驚下一秒好似單新聞咁樣
去餐廳落order又好驚遇到惡既staff嫌我慢鬧鳩我
連普通睇醫生前都會prep好多次點講自己咩病
每日都過得好痛苦好多野驚
有無巴絲有好醫生推介
岩岩fg搵到份工 叫做終於有個錢可以睇醫生
好似我
好易驚又細膽
成日都覺得自己過度焦慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞