有冇人咩都驚一餐?

74 回覆
63 Like 5 Dislike
用明火煮嘢食明明熄咗火,但又好驚自己冇熄到會火燭。可以嘅唔會自己煮,又或者用電子煲

每次沖完涼個腦都有個畫面係我跣親,個頭一野轟咗落個洗手盤到,然後成面血,連岀個浴缸都驚。

發現自己仲好容易手震,當係某啲場合又或者有多過幾個人望住嘅時候,我會好驚好緊張,塊面抽搐 手又係咁震

依家待業中仲未夠膽走岀comfort zone,好驚interviewer會問啲我意料之外嘅問題。次次interview就緊張到個腦空晒,講嘢啲停頓位勁唔自然,仲要有震音,好唔想比人覺得我係奇怪嘅人

平日同朋友分享大家都係笑吓我on9,我又得閑自嘲下
但上個星期同左我最親嘅朋友認真咁講我啲諗法,佢聽到之後好炆,話我驚嘅嘢好無謂。我知佢都係想我進步

有時覺得咁嘅人生好攰,咩都驚一餐,有想做嘅嘢,但諗起背後有太多顧慮,搞到做咩都好卻步、的唔起心肝,個人好冇動力
每日大部分時間攞咗嚟焦慮,我都知我好撚廢。其實可以嘅我都唔想諗咁多,然後下世想做隻無憂無慮嘅貓
驚叫雞生性病
聽落似焦慮症(anxiety disorder),建議搵專業人士傾下
認真係自律性神經失調 要食血清素
正正經經揾個女朋友唔好
唔是掛 我諗應該未嚴重到要睇醫生
加上fg都冇錢比我咁做
你嘅情況都影響到你嘅日常生活,真係要正視下
冇錢嘅可以搵下你附近嘅家庭服務中心,搵下社工傾下,唔使錢嘅
有試過?
唔該你
我係就黎影響到日常生活

書話如果影響到日常生活就要睇醫生
所以唔敢
渣ga
有咩症狀驅使你決定去睇醫生食藥?

有啲似
我都係會出門口驚無熄煤氣爐、熱水爐、拴水喉,入咗lift又驚無鎖門嘅人。
無辦法,唯有check完話畀自己知check咗,不過你問題嚴重啲。
不如你睇醫生啦,唔睇醫生都見下職業治療師或者社工。
哭咗
上嚟諗住睇吓有冇人同我一樣
點知大家都話要睇醫生 冇諗過係咁
驚到條頸啲肌肉硬晒郁唔到
認真要睇醫生+食藥
因為已經影響緊你日常生活
反應大既人食完血清素係會好舒服
因為佢會將你交感神經平衡番 冇咁勁
記住唔好食咁重份量就得
ching盡快睇醫生
冇事就最好
萬一唔好彩都可以及早對症下藥
心理問題唔理發大會嚴重影響生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞