20/21 非專科fg 過成點

1001 回覆
141 Like 19 Dislike
宣傳一下,小弟請緊個設施助理,主要係睇住套保安系統同睇住班保安
有冇人有興趣
師兄你依啲驚唔得太多
我之前兩個女朋友人工都高我一倍
增長比率都快過我好多
佢FG已經接近50K..(ibank)

兩個都飛左我 第三個又無嫌我窮
因為人工依個問題我睇埋精神科 (考好多工都衰,睇唔開)
後尾覺得都係唔可以強求
自己果關對自己最harsh, 唯有睇開啲

如果我係女人,咪可以老奉低人工D
差唔多情況 不過就未飛我

最主要係自己會覺得唔開心 好似開始變咗唔同世界既人

但係人工話加就加咩
你係merchandise邊一類?
讀埋d濕鳩科係咁架啦又悶又低人工
咁你仲好意思拍完又拍搵苦辛???
唔明…搏彩數???

你係老豆 你個女 跟「邊個發明返工」
….你會點…….
拍拖開唔開心,同佢帶來的責任感係兩回事黎架喎

唔開心,有壓力,正正係拍拖對自己有要求/認真/想努力負責的表現
(雖然其實唔使我負咩責)
如果有條友咁的情況 完全唔感受到有壓力
仲不求上進,安於現狀,覺得夠食就得,你又點睇先
依種精神壓力會伴隨一世
因為基本上唔會追到
除非你肯博下做生意 (成功機會好低)
或者你自問會考到各大officer,只是運氣真係爭少少
係 所以好無助

起薪唔夠高 加幅又唔夠大

所以而家讀吓其他course睇吓有冇得轉行
悶都唔緊要 低人工真係死硬 但明明見到嗰啲senior 成身都好富貴
原來啱啱裸辭咗一星期,打算抖吓做吓pt搵吓方向
點知屋企人前幾日睇醫生,醫生叫佢快啲退休,問佢要錢定要命
我要盡快搵ft頂住屋企,但個人又冇方向
讀完大學又唔想做啲中六畢業嘅工
自己又冇乜興趣冇乜技能
嗚嗚
21fg
ACO都一車車三大爭緊
中六要求

非專科唔輪到你有選擇
我係三大但乞食科⋯⋯
去外資contract位 好好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞