電影不是故事,只是聲、畫,與澎湃的情感.

41 回覆
9 Like 6 Dislike
套戲未出既時候已經睇左書
主要都係不斷將可以整靚畫面既野再加強
然後再減走本身冗贅同太鉅細無遺既野
寓意多 其實係佢消化完本書後再改編帶比觀眾既訊息
佢係輕劇本,唔係零劇本
佢一定有message 因為呢樣係所有電影既根本黎

反而太 twist 既戲,個啲就真係無message 啦,為拍而拍
推介多套重視聽,輕文本的好電影, 當然一定有人呢D只係超長MV
希望大家唔好誤解, 記住電影本身係視聽藝術
pink floyd the wall
淨係睇過Thin Red Line
點會係講其他版本
佢都係一個睇法,唔代表所有電影都係咁
但係我都好認同「聲、畫,與澎湃的情感」,電影冇咗呢啲元素,係完全冇辦法令觀眾投入角色嘅世界
而且當然普遍觀眾會忽視聲畫嘅重要性,只會睇劇情
所以我都好怕同人討論劇情

佢呢句說話令我諗起 Baby Driver, 因為本身情節唔係太合理,但係佢完全靠聲、畫去形造主角喺音樂同飛車嘅刺激世界
所以我特別鍾意翻睇呢套戲
除左支那版
全部都係叫12 Angry Men喎

1957版
我覺得主角+最後一票比較有情感
但認為算唔上澎湃
成套戲都好理性同冷靜
頭盔 : 個人感覺
我意思係唔會有人refer to除左Sidney Lumet 57年版以外嘅版本,個個講12 angry Man 都係講緊呢套架啦
人地係話「聲、話、同情感」
你就自己係前面加咁多形容詞
大把電影劇本好簡單都可以引人入勝
Drive 2011
黃進:劇本係電影嘅靈魂 你係我嘅靈魂
12 angry men 點會無澎湃嘅情感?
UM...你講得啱
駁唔到
"a lot of emotions"

好多,emotions有s,點譯做澎湃?
原文意思近「百感交雜」多啲。
我認同75%
舞台戲劇、電說、小說 相似而各具特色。
劇本係邏輯、訊息,只能撐到好電影一半。另一半係用影音及時間控制加強劇本對人情感既觸動。

無咗劇本既動人電影技巧只係龐氏泡沬。無動人電影技巧既劇本就只係煲過既溪水。政治宣傳、保險、宗教廣告多數都拍得好激動人心,但如果背後無正義真理加持,我都會叫做邪野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞