電影不是故事,只是聲、畫,與澎湃的情感.

41 回覆
9 Like 6 Dislike
【Quote for Blue Monday】
貝拉塔爾, Béla Tarr
「我不在乎故事,我從來不理。每個故事都是一樣,我們沒有新的故事,只是在重重覆覆。我真的不覺得你拍電影時要考慮故事,電影不是故事,只是聲、畫,與澎湃的情感。」
“I don’t care about stories. I never did. Every story is the same. We have no new stories. We’re just repeating the same ones. I really don’t think, when you do a movie that you have to think about the story. The film isn’t the story. It’s mostly picture, sound, a lot of emotions.”

我們沒有新的故事,只是在重重覆覆

只能夠講
唔認同
之前唔少人笑D電影冇故事,只係拍MV,咩一劇之本,劇本最重要....

我之前都有懷疑呢D論點,直到見到電影大師Béla Tarr講出黎,更加強我覺得劇情唔係最重要.
唔敢講絕對,但好多都係
MARVEL
matrix
一啲小本制作
例如12 Angry Men,The Man from Earth
無犀利嘅音效
無誇張嘅畫面
無澎湃嘅情感 = 唔係電影?
更加唔好講無新嘅故事
雖然作品類型可能比較少創新
但都唔係無
佢咁講只顯得自大
而唔係高明
電影作者論
Béla Tarr個人意見
當然一定有其他導演/人唔認同,我都唔否認有好劇本帶起全套電影
重點好多人都高估左劇本/故事重要性, 誤解左一D重視聽,輕文本,冇咩劇情的好電影
電影本身係視聽藝術,用視覺語言去創作,而唔係靠劇情取勝
我覺得比用劇情取勝電影,更勝一籌
澎湃唔一定等於誇張
仲要佢話澎湃嘅係情感唔係聲畫
認同劇本唔係最重要
好戲可以唔使好劇本
好多人誤解左一D重視聽,輕文本,冇咩劇情的好電影
EG
生命樹 (The Tree of Life)
近少少 遇然與想像 已經展示咗有好劇本嘅電影係幾咁好睇
真心未睇過唔重視劇情嘅好電影
有時間睇睇
多謝推薦

我係比較傾向於劇情最重要果派
呢套都未睇過
多謝推薦
咁我都唔否定有以好劇本為主的電影
你睇得太多歐洲電影先會咁諗
你睇多d東亞電影就得㗎啦
呢套戲院睇 訓到我
唔完全認同Bela Tarr講嘅野
但係12 Angry Men絕對係有畫面同澎湃的情感 留意吓套戲D鏡頭係好有心思
呢套野我無訓,但呢套野我都睇到
如果佢放係電影節出既話可能就唔係咁念

我認同電影最重要既唔係劇本
個人覺得電影最重要既係佢既 cinematography
而呢套已經唔算係輕劇本,呢套已經算係零劇本

輕劇本既好電影,我覺得係呢套
呢套戲放好多寓意落去喎
睇完書你就知,可以將本極品級無聊既書拍到咁,應該都係得李安先做到
唔知李安自己加幾多野落去,但故事上我覺得都幾多野
清係睇邊個版本
以我所知有1957、1997、2001、2015(支那版)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞