有關割鼻息肉手術一問

112 回覆
4 Like 0 Dislike
我明白,係咪公立醫院嗰支噴鼻藥? 細個有跟開,e家甩左,3再去馬會睇淨拎嗰款藥。定係藥房有其他推介?
噴鼻既類固醇係劑量好少架咋 , 唔會有副作用

【鼻敏感注意】用得愈多,愈難康復?噴鼻劑副作用大拆解-黃德彰-拆解耳鼻喉-健康-Lifestyle Channel-經濟通 ET Net
http://www.etnet.com.hk/www/tc/lifestyle/health/frederickwong/57400
據臨床研究顯示,進入血液的鼻用類固醇份量重少於0.1%,是安全及不足以影響身體健康的,可供兩歲或以上兒童使用。
若鼻敏感屬一般至嚴重情況時,建議可以長期使用噴鼻式類固醇。不過大部分噴鼻式類固醇均有機會導致流鼻血、鼻乾燥和出現結痂情況。因為長期使用鼻用類固醇會使鼻膜變薄,有可能較容易出現流鼻血的情況
請睇我#44既留言
好! thanks!
我都割過兩次!因為鼻塞到瞓唔到所以去睇耳鼻喉。我係去私家睇完叫佢寫轉介信去公院排期
全身麻醉,一早入院,第二日下晝出院!同上面講嘅一樣,手術後有兩條棉條塞咗喺鼻裏面一晚,第二朝掹返出嚟係幾痛嘅,流咗一陣血就停。第一次割完真係通哂。
之後keep住覆診,大約兩三年又生返啲息肉。醫生話係啲疤痕生得唔好可以選擇做唔做多次。塞過有幾痛苦我諗大家都知!想一了百了所以做第二次同上一次一樣過程,不過第二次之後冇再生。
會復發,所以做完要噴藥同洗鼻。

我都做過

狂流血好恐怖
btw想問下做完手術好返,d鼻水會好似水咁直流出黎正唔正常?
割咁多次
on9
去公立做個醫生話我最嚴重個批
你做咩運動
咁無計

頭幾個月關鍵呢

如果正常咁埋到傷口會好好多
正常 , 以前無流得咁犀利係因為個鼻塞咗 , 空間太窄 , 減慢流鼻水速度
做完手術個鼻通咗 , 鼻水速度快咗 , 好正常
無咗鼻塞問題 , 得返流鼻水嘅話 , 就要遠離致敏源 , 但呢個係香港無可能做到
最後都係要靠類固醇
年半前去咗養和做
都洗成17萬幾
切咗2碟酒樓前菜size嘅肉碎
同埋2大條好似雞柳咁嘅肉出黎
做完嗰2日個鼻係咁流血
最辛苦係有幾日完全抖唔到氣
最後個鼻都通咗一排

不過而家又開始塞返
點解要割咁多次嘅?
復發
咁撚貴
8歲開始鼻塞
噴收縮劑噴咗廿幾年
4年前做咗手術到
除咗病會鼻塞外其餘時間呼吸順暢
有叫醫生割深啲
醫生話應該頂到十年
做咗手術真係重獲新生
但手術前記得食飽啲
手術後棉花塞鼻係吞唔到食物甚至口水
我政府做慳返十幾萬,咁當然住得差
我政府排期排到2023 年
有咩慘得過切完試過唔鼻塞既感覺之後又變番鼻塞
想知有無科學根據?
我一年入面係得跑步個幾十分鍾係會唔鼻塞
真係有用
血液循環?

利申9up
做過兩次鼻竇炎+鼻息肉手術,狂流鼻血+鼻塞
因為次次打完丁就會即刻鼻塞+惡化
戒左丁之後就冇再復發
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞