有關割鼻息肉手術一問

112 回覆
4 Like 0 Dislike
做完瞓咗兩晚醫院,全程都冇痛過,一粒止痛藥都冇食過,應該係因為醫生手勢好好又有經驗。割完之後真係會好咗勁多,但情況都係會十年八年後慢慢差番,不過都唔會差得過未割之前
做過兩次,都會生返,而家keep住食蟲草膠囊,好好多。
做完鼻塞鼻敏感都好翻?
可以先試吓用類固醇噴鼻劑 , 通常要連續噴一個月 , 就可以保半年至一年有效 , 但唔好當佢係安鼻靈個種噴一次就見效 , 類固醇要噴足一星期先至有少少效果 , 噴一個月先至係成個療程 , 好多人噴類固醇一兩次覺得無用 , 就轉用安鼻靈 , 然後就噴壞咗個鼻

如果類固醇都係唔得 , 咁就要做手術割鼻下甲 , 但割完之後唔會即刻見效 , 要傷口好返哂 , 啲結焦無哂 , 先至會feel到效果

但你要預咗做完手術都仲係要用類固醇 , 因為呢種手術就好似減肥手術 , 暫時切除咗你多餘既鼻腔肥肉 , 當之後仍然會反彈 , 所以每半年至一年要噴類固醇

利申 : 曾經極嚴重鼻敏感+鼻塞 , 試過無數方法依家醫返好
割左之後好似3年就生翻,岩岩割完都係痛同敏感左,超易流鼻水,但係係通左既。

但3年後佢生翻d出黎,好似係好過之前少少,但變到好敏感,食wasabi同聞到刺激野都有機會發作所以我覺得係博下咁

btw做運動好似令鼻敏感少左發作
好多人都會復發 再生粒出後 你好彩沒生出黎..
呢啲好 common , 個個醫生都差唔多 , 平既可以試吓浸會醫院 , 幾萬蚊
貴既就中環個啲 , 要十幾萬
塞鼻未必係鼻息肉 , 可能係鼻下甲肥大
邊隻牌子,想試吓
最後用左割鼻甲?+ 類固醇噴劑?
我都做過呢啲手術 , 兩條棉花係好似臘腸咁 , 好長好粗 , 你係想像唔到個鼻腔竟然塞到咁大抽野
塞棉花個兩日 , 食野都好難 , 因為鼻完全畀棉花塞哂 , 一吞嚥就成個耳膜好似移位咁
邊隻牌子類固醇噴劑?
想唔復發 , 一定要用類固醇
維特健靈知音蟲草。
會,鼻塞係鼻敏感引起鼻息肉發大
我做左4年,我估少塞左95%
建議少少地就做
我吽到多個做過兩次,流勁撚多血
係會噴出來,另外小心傷到嗅覺受損

最恐怖係個鼻通隻眼,大致注意事項係咁多
唔關事,口罩同運動,勤洗鼻

無用類固純,我十幾年未翻發
診所或者私家醫院通常係畀 鼻眼適 Avamys
公立醫院會畀 鼻可靈 Beconase
印象中鼻眼適好似唔駛噴一個月 , 應該3星期都得 , 詳情你問醫生
鼻可靈就一定要噴足一個月
鼻眼適就收鼻水好啲 , 鼻可靈就通鼻塞好少少 , 但整體其實兩隻都差唔多
類固醇噴劑依家藥房應該買唔到 , 因為要醫生處方 , 但聽聞有啲藥房仲有偷偷賣

黎緊排期割第三次
類固醇聽講副作用好勁

問過唔少做過割下鼻甲既人 , 絕大部份人都話會復發
後來反而係我家庭醫生話我知 , 一定要噴類固醇 , 因為鼻腔腫係因為體質問題 , 做手術唔會改變到體質 , 只有類固醇先可以
我個時都擔心過長用類固醇會唔會有長遠影響 , 我家庭醫生話噴鼻既類固醇其實劑量好少 , 同埋會排出體外 , 好多外國人噴一世
最記得係做完啲綿花塞滿哂個鼻,啲黑頭粉刺擠哂出嚟
咁係因為你唔嚴重
你講個啲我都有做足 , 但都係無效
最後都係要靠類固醇噴鼻
鼻噴式其實好低劑量 你唔係以為噴鼻可以噴到骨枯呀嘛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞