有無人都係天生好黑仔

51 回覆
28 Like 8 Dislike
我都希望 每次有挫折都會比番小小希望我 過左之後反而會落修谷底 衰過低谷個下 真係接受命運 永遠想做既野都唔會做到 唔係途中有挫折咁簡單 而係完全失望完全玩完可能行條唔想行既路 唔好有咩目標有咩想做既野就算數
永遠想做既野都唔會做到

我而家都係低谷
都係做緊一樣完全見唔到希望嘅嘢
已經半放棄狀態
每次有少少進展都同自己講
細細步,慢慢行,繼續堅持
失敗唔緊要,我仲輸得起
成功從來都得來不易

有首歌我學扎鐵果陣成日聽
郭富城嘅弱
講出黎真係紅都面埋
需經多少次哀 幾多的障礙賽
才勝利會換來?
不知幾番跌到 旁人斜視喝采
很不好過但我衝剌不改
希望有一日自己既堅持 努力會打破黑仔既命運啦
我已經係只求唔黑仔 無運都唔緊要 無運最多都係平平無奇 但黑仔係負數
唔好咁迷信
迷「運氣」已經迷信
仲要去搵「轉運」方法

面對機率
就算巴菲特都唔會比你嬴面大
分別在於佢識得創造機率大嘅情景

比起搵方法「轉運」
認真搵吓自己「衰運」嘅成因
更有效
如果清楚理解無用
再去當飾物戴吓就無咩所謂
千祈唔好有依賴心態

尤其戴左上身
有咩好事發生你都會歸因落件嘢上面
好容易...唔知點形容,放錯重點?

可以參考吓「人生不如意事十常八九」呢句說話
(下面呢段黃子華講)
有人真係認真做過研究
柒吓柒吓ON99嘅時間係佔左六七成
好開心同好唔開心分別佔一兩成
係自己總記住唔開心嘢
令自己以為佔八九成

有咩衰嘢發生
退一步望
或者始終都係衰嘢
但係事實上只係好小事
改變心態比起「改運」更有效
可以無病無痛
上連登叫下春 ,抒發下自己情緒

已經好幸福,好幸運

不過都同你講聲加油
你同樓主可以做李加乘
一命二運三風水,你條命如何先?
駛乜講
佢讀哲學架嘛

迷之音:你得戚乜鳩
我都真係差d想去買咩水晶 算命呢d睇下有無效果 就算個效果係一次性都好啊

我估你情況可能同我都似 希望大家日後都會啊再黑仔
姐係點 有無詳細d
咁你黑好多 至少我身體暫時未有事 其實每次有壞事發生我都會從中學習再改變 但過後只會有更衰既野再發生 之前改善左既都無補於事 每當我想諗自己都係幸運兒一個甚至只係一個無運既普通人都好啊 但都係會有黑仔野發生 所以先令我咁絕望
姐係你出世咩環境,公屋私樓老豆老母好唔好之類
公屋窮人 不過無經濟壓力 屋企人一直係放養式咁對我 乜都唔理 老豆老母而加都係外國
但係我每次有希望 將注意力擺係想要既野身上既時候 中間就會發生意想唔到既意外 係我控制唔到既 就會令件事100%衰左
我以前都會覺得黑仔可以令我有更多經歷 更多難關 某程度上係好事 push到我 但慢慢黑到越嚟越誇 d事既影響越嚟越大 我真係無晒辦法 無晒信心
公屋可以變到喺外國住?東南亞定西方國家?
澳洲 總之佢地同我唔似係一家人咁 佢地有自己生活 我有我生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞