Notebook討論區 及 外國網購Notebook推介 (76),新手請睇#1-2

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
係,對Michael同台灣間公司處理方式同做法,覺得係玩緊信任佢哋既客人,最後揀MSI算
好彩搞到最後退到錢,之後加多少少買左兩部MSI GP76 11UE RTX 3070 140W,用到依家都好好,買果時有一部Keyboard有事 Felton都會即時同舖處理,唔會好似J字頭公司咁怕蝕底
想買部可以畫圖(autocad),又可以打機(一般game既電腦),$13000budget, 有冇咩選擇推介
Dell G15 5515
心巴你加唔加保養? 巴打留意佢個accident damage protection 好似係保Us同Aus唔肯定保唔保香港
我岩岩先得閒開箱未留意
即係佢只係美洲保?
最近想換部比較輕既notebook可以經常帶番學校
都唔會用黎打機,平時用黎睇reading同埋打文多
希望想搵到冇咁易壞機同埋唔會好快冇電既
暫時睇岩左2部
1.macbook air 256gb, 8core M1 CPU, 7core GPU 學生價6499

2. HP Pavilion Aero 13 (Ryzen 5, Natural Silver) 學生價6290
AMD 5600U, 512gb SSD, AMD Radeon graphics, 0.97kg

https://hknotebook.moss.com.hk/s/store/M_HKU2021_HP/generic/zh_TW/itf/prod.detail?seq=24025

想問下邊部會比較好?1KG唔到咁輕真係幾吸引,但係AMD會唔會成日死driver/有bug會死機果類既問題? 同埋想觸控板好用
唔該巴打
我見個accident damage protection 好似係
咁macbook好難唔嬴
咁齋買warrantly?
想問下其實macbook係嬴邊度
唔該巴打
M1晶片 Macbook穩定性同埋apple售後都嬴太多
唔打機一定係macbook嬴hp
其實巴打點解咁肯定揀macbook既?
hp果部得1KG都冇吸引唔到巴打咩?
都係因為好似輕會幾吸引但係未用過apple機唔知同window機會唔會差好遠
12k 收rog g15
佢有國際保買呀 又唔係貴
macbook都係1.2kg咋喎
而且Hp出名唔耐用 同mac比更加係
再加上m1真係太抵屌
想問個日經問題,同型號同價錢3060機 WQHD 120Hz同FHD 144Hz cp值其實邊個會抵買d (考慮兩塊mon 邊種造工會貴d?)
反正真係打機都會外接mon,咁日常使用計高解像定高refresh rate 食電d? Thx all
又要出動1749
係唔貴 千幾蚊 多2年 email 佢地confirm 下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞