皮膚專科食a酸

88 回覆
0 Like 10 Dislike
抗生素真係無乜用

你每一次食幾耐?

兩個星期嘅結果。
我之前同你情況有啲似,塊面都係咁,加上飲食同壓力大 ,越嚟越嚴重,本身有諗過食a酸但後尾因為啲人話未去到最後都唔好食,所以搵好多方法,最後決定搽杏仁酸。
當然要定時定候都自己保養下個啲,飲多啲水,戒糖就唔洗講啦一定要。
我覺得最緊要係減壓,冇咩野一朝一夕嘅,加油啦。
見到你張相我仲以為係自己塊面
我都有用杏仁酸架
時好時壞
你用邊隻?
好難減壓呀
你係咪用好多護膚品 洗完臉搽一堆野喺臉嗰啲
我已經用咗三個幾月
其實情況都好想覆
所以比多一個月機會自己
如果都係咁樣我就去睇皮膚科
因為其實啲粒粒全部反反覆覆
啲暗瘡印好難退
我之前係搽完就會用保濕個啲,我覺得冇咩改善。後尾我直接上完杏仁酸之後乜都唔搽,一個星期搽三日,其餘時間俾皮膚休息,甩完皮反而就好咗好多
唔知呢個方法啱唔啱你
梗係唔係啦
我洗完面就查杏仁酸
乾先用保濕
唔乾我都唔用
本身塊面已經容易出油用唔到咁多嘢
我同你一樣都係用呢個方法都係用完杏仁酸乜都唔查
我仲晚晚用都唔甩皮
Dr.xx 18%杏仁酸,佢另一隻好似係8%
一開頭係好難,但慢慢會習慣,我覺得要睇你壓力嚟自於邊,我係因為溫書,所以我減壓方法係做到某個目標就會休息一日,然後休息個日完全唔諗學業上嘅嘢
會唔會係防曬冇做足?
我有睇佢呀,大概吃咗A酸9個月(仲食緊)。之前係油面同埋個頭就好快油嘅人,亦到會生暗瘡,鼻頭有好多黑頭。食完之後明顯塊面滑咗,黑頭幾乎冇乜。係麻煩在皮膚變得好脆弱,抓幾下就會損
18會唔會太勁?
我而家用緊5咋
我壓力係湊小朋友
我日日擔遮
冇甩皮關防曬咩事?
我塊面勁多黑頭
陳醫生收得貴唔貴?
但係你啲黑頭有冇我張相咁勁?
陳醫生睇症會唔會冇乜耐性?
我之前鼻頭,兩邊面頰都有黑頭,毛孔大,應該仲嚴重過你陳醫生話基本上黑頭嘅形成係油脂分泌過多,再加上細菌就會形成暗瘡。而吃A酸就係幫你收乾啲油脂線,減少油脂分泌。而家真係少咗好多油脂分泌。
至於診金方面$800一次,A酸價錢都係公價。醫生唔會冇耐性,起碼態度好好先,有問必答。去到治療後期基本上六星期見一次醫生。我記得對上次睇六星期藥+診金總共大約$3200
我諗緊睇陳醫生定係睇顧醫生
但係顧醫生真係太貴
我係無意中上YouTube搵到陳醫生
因為香港真係好少皮膚科醫生會開個YouTube
不過你未食A酸之前除咗有黑頭同埋毛孔大之外
暗瘡勁唔勁?
你介唔介意同我tg?
你戒糖會唔會食面包
我食生酮麵包,自己整
ching
有嘢想問你
可以留tg嗎?
因為我見話好似係陳醫生嘅話
佢會根據你塊面有啲乜嘢問題整份報價單俾你
係咪真架?
同埋你食咗九個月仲可以繼續食嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞