時隔2年嘅倉頡Telegram Bot 終於用得返啦

265 回覆
493 Like 3 Dislike
work
第12日

試用左一下
畀個意見
唔知做唔做到
1) 同音字search 係幾好,但廣東話標音系列其實唔係得一個,
如果search 同音字時可以set 埋同邊個字庫既data base, 或者你寫返一句,現在只做到 標音係用"香港語言學會"既標音系統。
2) /reset做唔做到多個選項,同時search哂 搵碼同搵同音字?
3) 同cuhk個網,會唔會畀返條原link source佢
唔記得推返文
正!
支持!
用緊!
多謝!
點先用到同音字功能?開/help嚟睇都唔見有嘅
佢說明唔夠清楚
佢將個option 放左入倉/速選擇到,
要用/reset,
但說明果段野又冇改返reset 有咩選
多謝你建議

第二個建議有機會會喺下次大更新時侯改
因為有其他user 都講過
我諗可能會將 同音字 同輸入法分開
同音字個功能可以switch on/off
On 咗的話,任何文字查詢都會顯示埋

而第一個建議比較難做,因為當時我有幾個拼音字庫
但電腦冇位就delete咗,
仲有放上server 都幾曬位
(我揀咗個最cheap 雞嘅server
仲有如果要改,應該要改成組code 同而家個同音字庫
(同音字庫好似用咗Unicode
都唔記得咗點解當時屎忽痕將佢變成Unicode)

要改的話就要改埋
呢個比較煩

第三個,我可以喺其中一個地方加link
因為仲有資料係參考wiki 同 倉頡之友 等等網站
如果加link 就要一視同仁

可能會加個command 係參考資料

個拼音應該係比較接近 「教院式」,
因為ptk 有789聲調
而cuhk 係冇789聲調

仲有有user 建議過增加 搜尋紀錄(for user):
我覺得諗得過,不過就可能未必會永久保留data
可能會係每個period 或者 每次更新完重開server 會kill 曬所有search record ,咁對server 個壓力細啲

就以上個建議,
我都有機會加入搜尋唔到輸入碼嘅既排行榜
For 我自己得閒增加字庫
Sorry,冇較對過/help
但下次更新可能會將同音字由/reset 抽走
我見你寫人文電算,以為係直接係cuhk 個網度拎data,睇黎我諗得太簡單
1+3)呢點個建議其實係因為呢個tool好有可能畀老師/搞學術/大學生用,所以有寫到用咩系統標音會好d,我自己冇咩特別覺得邊套好/差,只係覺得要寫畀人知佢睇緊既係咩系統就ok, 我講選database 都知道唔係講兩句就生到出黎,所以keep住現在既情況但標返用咩source係最好.

2)其實最好就係你講既解決方法,少d workload少d伏

搜尋紀錄我覺得不如諗d有趣d既設計,
例如,per user search 夠某個數量既字後(例如50個?100個?),bot自己 gen一個report 出黎整合佢上50/100個字 search過d咩) 跟手del左佢就算

btw,原來你個bot冇寫查字限制?我一次copy幾十個字落去 search佢都會吐返幾十個字畀我,會唔會爆server架
未識搞自動拎data
仲有如果佢轉咗website,
又要更新過,咁會好煩

而搜尋紀錄方面,我可能會整一個command
入面會紀錄返個user 頭10個最多search 過嘅字
咁可能會方便到user
因為郣必個個都仲意呢個功能

字數限制其實係有嘅
個限制係telegram bot 本身set 咗一個數
過咗個數量會error ,唔會有任何result 俾到user
好似最多400字左右

仲有正常唔會爆server
如果同一時間太多request
至多都係遲幾秒出result 啫
Push
第13日

好人一世平安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞